Koloni halinde yaşam sürdüren bal arıları nesillerini korumada ve devam ettirmede adeta mucize yaratıyorlar.
Koloni halinde yaşam sürdüren bal arıları nesillerini korumada ve devam ettirmede adeta mucize yaratıyorlar. Değişen çevre şartları ve yaşamın devamında meydana gelen risklere rağmen yaşamlarını sürdürmeleri iş dünyasında da örnek olacak özellikler içeriyor. Balarılarının yaşam özelliklerinden örnek alınacak pek çok davranış var. Aslında bu davranışlar toplum düzenine de örnek olabilir.
Bal arıları asla başarısız olmazlar. Başarısızlığa neden olacak bütün risk faktörlerini dikkate alırlar ve riskleri ortadan kaldıracak tedbirlere sahiptirler.
Bir kovanın nüfusu çok büyüdüğünde, verimsiz hale gelir, bal stoklayacak durum ortadan kalkar ve koloni bölünme yoluna, yeni bir koloni oluşturma yoluna gider. Eğer yeni bir koloni oluşturmazsa mevcut kalabalık koloninin açlıktan yok olma riski ve haliyle neslin yok olma riski büyür. Yeni bir koloni oluşturmak suretiyle açlık ve yok olma riski paylaştırılmış, haliyle azaltılmıştır. Üretim sektöründe de böyledir. Çok büyümek yerine aynısından yeni bir üretim sistemi oluşturmak daha verimlidir. Kapasite büyüdükçe verimlilik düşeceği gibi, sürdürülebilirlik riski de büyümektedir. Balarılarında süper kovan hiçbir zaman yoktur. Asgari koşullarda daha iyi kovanlar vardır.
Balarılarında karar verme hiçbir zaman merkezi değildir. Her arı çevresinde gördüklerine göre kendi kararlarını verir, bu nedenle tek bir yetkili arının her şeyi berbat etmesi imkânsızdır. Arılar ayrıca birbirleriyle sürekli iletişim kurarlar. Böylece her arının birlikte çalıştığı diğer arılarla bilgi paylaşımı söz konusudur. Kovan içinde cereyan eden olaylar, polen ve nektar taşınması, depolanan ve tüketilen miktarlar sürekli kontrol altındadır. Üreme de buna göre planlanmaktadır. Arılar gerektiği hallerde ana arının yumurta bırakmasını engelleyebilmektedir.
Arılar, önemli bir karar vermeden önce birçok seçeneği bir araya getirir ve ardından bağımsız olarak oy kullanırlar. Arıların genetik çeşitliliği ne kadar fazla ise farklı koşullara toleransla ilgili seçenekleri o kadar fazla olur. Dolayısıyla çevrede meydana gelen stres koşullarına karşı daha uygulanabilir kararlar alabilirler.
Arılar her zaman en kötü senaryoyu hesap ederler. Başarısızlığın kaçınılmaz olduğu yerde daima çözüm planları vardır. Çevrede polen ve nektar kaynaklarının tükendiği durumlarda dahi, kovanı terk etmek, verimli bir bölgeye göç etmek ve neslin devamını sağlamak gibi planları her zaman vardır. Eğer mutlaka hata kaçınılmaz ise onun da küçüğünü seçmek, stres koşullarını daha az zayiatla atlatma gibi planları her zaman vardır.
Balarılarında kararların demokratik bir şekilde alınması, karşı karara sahip olanların da alınan kararlara uyması çok önemlidir. Arılar ortak karar almak suretiyle ana arıyı da değiştirebilmektedirler. Demokrasiler için en güzel örnektir. Kararlar alınırken gerekçeleri gözden geçirilerek alınmaktadır.
Üretim kapasiteleri için de yeni koloni oluşturma, oğul çıkarma önemli örnektir. Kontrolsüz güç güç değildir misali. Kapitalist sistemlerde hızla büyüyüp de aniden kaybolan o kadar çok şirket vardır ki, bacası, çatısı göçmüş.