Dünya devleri korona salgınına karşı aşı üretebilmek için geceli gündüzlü çalışıyor.
Dünya devleri korona salgınına karşı aşı üretebilmek için geceli gündüzlü çalışıyor. Allah kolaylık versin. Bir an önce bütün aşılar tüyü bitmedik yetime kadar ulaşsın. İmkânı olmadığı için kimse bu hastalıktan ölmesin.
Dünyanın önde gelen üniversiteleri, araştırma enstitüleri ve özel firmalar aşı üretmede epey mesafe kat ettiler. Bununla birlikte üretilmiş aşılarda bile sıkıntılar ortaya çıkabiliyor. Bazı ülkeler bazı aşılara izin vermezken, bazı ülkeler de ihtiyacının üzerinde aşı temin ederek stok yapıyor. Haksız paylaşım ve dağıtım da yok denemez. İngiltere ve Kanada gibi ülkeler ihtiyaçlarından çok çok fazla stok yaptılar.
Türkiye korona salgınında garip yollar izliyor. Ya bilmeyenlerle işi idare etmeye çalışıyor, ya da bilenlerin bilgilerini dikkate almıyor. Geçen sene tam karantina uygulayan memleket, bu sene binlerce günlük vaka tespiti yapılırken okullarda yüz yüze eğitime devam ediyor. Cumartesi günleri AVM’ler başta olmak üzere park ve bahçeler, mesire alanları, çarşılar insan seline dönüyor.
Aşı çalışmalarıyla ilgili olarak Hıfzıssıhha Enstitüsünün kapatılması çok eleştiri alınca ilgili bakanlar aşı geliyor diye açıklama yapıverdiler. Oysa dünyanın bir numaralı üniversitesi aşı hakkında temkinli konuşurken bakanlar ve bazı üniversiteler insan deneylerine geçeceklerini açıkladılar.
Bakın 15 Mayıs 2020’de Tarım ve Orman Bakanı bütün kanalların verdiği haberde ne dedi? Dünyada COVID-19 tedavisinin bulunması için adeta yarış olduğuna işaret eden Pakdemirli, dünya genelinde 80 araştırma enstitüsü, merkez ve şirketin çalışma yaptığını ve Türkiye'de de çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Bu çalışmaların dünyanın pek çok ülkesinin önünde olduğunu söyleyen Pakdemirli, "Türkiye'nin gelmiş olduğu yer memnuniyet verici. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konudaki çalışmaları birebir takip ediyor" dedi.
Pakdemirli, hayvanlardan alınan antikorun insanlara aktarılmasına yönelik soru üzerine, "Bu, dünyada yapılan bir şey. Geçmiş yıllarda da birçok hastalık tedavisinde denenmiş ve kanıtlanmış bilimsel metot. Bu metot üzerinde de çalışıyoruz. Bu işlemler başarılı olursa bu aslında aşı prototipi üretilmesi anlamına geliyor. Seri üretiminin ne kadar zaman alacağına ilaç endüstrisiyle bakmak lazım ama işin yüzde 80'i bitmiş oluyor" diye konuştu. Yaklaşık 11 ay önce verilmiş beyanat. Üç ayda yüzde 80’i bitmiş işin kalanı 11 aydır bekliyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 13 Kasım 2020 tarihinde twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Özgürce nefes alacağımız günleri özledik. Maske, yakın zamanda hayatımızdan çıkmış olacak. COVID-19 aşı çalışmalarında büyük ilerlemeler var. Sonucu bekleyelim. Evimizin dışında, başkalarıyla olduğumuz her yerde maskemizi kuralına uygun şekilde takalım. Sabrınız için: Sağ olun" açıklamasında bulundu.
Memleketin güzide üniversiteleri bile Dünya üniversiteler liginin ilk 500’ünden düştü. Bir zamanlar Çin’e dahi aşı gönderen Hıfzıssıhha Enstitüsü kapatılalı 10 yıl oldu. Milleti kandırmanın ne gereği var.