Meyvelerin önemli bir kısmı çiçekte ve bir kısmı da çiçek deriyor.
Meyvelerin önemli bir kısmı çiçekte ve bir kısmı da çiçek deriyor. Yerli badem ve Japon erikleri bir ay önce çiçek açıp aldandılar. En kritik günler meyvecilikte. Kar, kırağı, güneş birbirini izliyor. Bir kırağı Allah göstermesin bir yıllık emeği alıp götürecek neredeyse. Badem ve erikler çiçeklenmeyi tamamlamak üzere olmakla birlikte kiraz ve şeftali çeşitlerinin bir kısmı çiçeklendi, çiçeklenmeyi geciktirenler ise açmak üzere.
Bütün Türkiye soğuk ve yağışlı bir havanın etkisinde bulunuyor. Batı bölgelerinde soğuk hava geçti sayılır. Bahar yüzünü yavaş da olsa gösteriyor. Doğuda kar yağışı devam ediyor.
Batıda sıcaklığın 0 dereceye düşmesi beklenmemekle birlikte, kısa süreli de olsa düşük sıcaklıklar meyveciliği etkilemektedir. Döllenmede yaşanacak bir sorun kaliteyi de etkilemektedir.
Don olaylarına karşı çeşitli yöntemler kullanılmaktadır kısa süreli düşük sıcaklıkları atlatmak için. Gerçekte soğuklama ihtiyaçlarına göre tür ve çeşit seçimi en etkili unsur olmakla birlikte, pazarda yüksek fiyatla satılabilen çeşitlerin yetiştiriciliği de riskli olmasına rağmen her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle dondan korunmanın yolları bilinmeli ve doğru uygulanmalıdır.
Eskiden beri saman ve lastik yakmak, bahçe içerisinde düşen sıcaklığı az da olsa durdurabilmektedir. Ancak çok etkili bir yöntem değildir. Sıcaklık değişiminde 1 derece kadar etkili olabilmektedir. -3 veya -4 dereceye düşecek olan sıcaklıkta etkisi azalmaktadır. Sadece saman ve lastik yakılan alanda birkaç ağaç kurtulabilmektedir.
Bahçe içerisinde hava sirkülasyonu yaratmak lastik ve saman yakmaktan daha etkili bir uygulamadır. Nitekim rüzgârlı gecelerde don olayı meydana gelmemesi de bu yüzdendir. Hava sirkülasyonu için yüksek direkler üzerine monte edilen pervaneler gece çalıştırılarak hava hareket ettirilmekte ve bu şekilde bahçe içindeki hava sıcaklığı 3-4 derece yükseltilebilmektedir. Elektrik veya jeneratör ile çalıştırılan bu pervaneler yaklaşık 40-50 m çapında bir alanı dondan koruyabilmektedir.
Dona karşı korunmada en etkili yöntem yağmurlama sulamadır. Yüksek basınçla gerçekleştirildiğinde sis de oluşturan yağmurlama sulama bahçe içindeki hava sıcaklığını yaklaşık 5 derece yükseltebilmektedir. Bu uygulamada suyun donma prensibinden yararlanılmaktadır. Yağmurlama sulama esnasında düşen hava sıcaklığı ile temas halindeki yağmur tanecikleri kristalize olurken ortama ısı vermektedir. Dolayısıyla hava sıcaklığı artmakta ve don zararı önlenmektedir. Bu uygulamada dikkat edilecek en önemli nokta don tehlikesi geçinceye kadar yağmurlama sulamanın çalıştırılmasıdır. Eğer erken kesilirse don zararı artırılmış olur. Çiçekler üzerindeki suyun donması ve sabah çözülmesi esnasında ortamdan su alması tehlikeyi büyütür. Çiçekler dondan daha çok zarar görür.
Meyveciliğin en önemli riski don tehlikesidir. Bu nedenle gelecek yıllarda don tehlikelerine karşı önlemlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Alınacak ürünün bedelini, harcanan emeğin bedelini bir saatliğine düşen sıcaklığa teslim etmemekte yarar vardır.
Bordo bulamacı ile çiçeklenmeyi geciktirmek ve yağmurlama ile düşen sıcaklığı durdurmak en pratik uygulamadır.