Arıcılık önemli bir meslek olarak kabul ediliyor.

Arıcılık önemli bir meslek olarak kabul ediliyor. İnsanı doğaya bağlayan ve sürekli canlı tutan bir uğraşı alanı. Dünyada arıcılık yapanların çoğu profesyonel olamıyor. Bu nedenle arıcılığı ticari bir sektör olarak kabul etmek zor görünüyor. Arıcılar zarar etse de arıcılık faaliyetinden vaz geçemiyor. Eli erdiği sürece devam ediyor.
Arıcıların çoğunluğu yaptıkları işi bilimsel metotlara göre yapıyor. İşini hemen bütün boyutlarıyla öğrenmeye ve uygulamaya çalışıyor. Nerede bir yenilik görse kolayca uygulayabiliyor.
Dördüncü tarım devrimi bütün dünyada yayılıyor. Arıcılıkta da hızlı bir şekilde yerini alıyor. Bilişim sistemlerinin hemen bütün alanlarda kullanılmaya başlaması, nesnelerin iletişimi arıcılıkta da kullanılmaya başlıyor. Artık kovanlar daha yakından ve sıkı bir şekilde takip edilecek. Bir adım sonrasında ise akıllı kovanlarla arıcılık daha zevkli hale gelecek.
Arı kayıplarının önüne geçmede çok daha etkili uygulamalar yapılabilecek. Daha az ziyaret edileceği gibi, arılar daha az rahatsız edilecek.
Bilişim sistemleriyle kovan içi sıcaklık, nem gibi faktörlerin takibi, polen ve nektar gelişi, hastalık ve zararlıların durumu canlı olarak izlenebiliyor. Arıcıların önemli bir kısmı hırsızlığa karşı arılıklarına kamera sistemleri yerleştirmeye başladı. Kovanlarını ve arıların çalışma durumunu uzaktan cep telefonlarıyla takip edebiliyor. Kovanlara bir müdahale olduğunda, rüzgârdan veya bir hayvanın sürünmesi sonucu devrilmesi, zarar görmesi durumu cep telefonuna gelen mesajda anında izlenebiliyor. Arılığa biri yaklaştığında arıcının cep telefonuna uyarı geliyor. Uzman arıcılar uçuş deliklerine zoom yaparak arıların uçuşundan bazı bilgiler üretebiliyor.
Kovan içine yerleştirilen cihazlarla kovan takibi daha da kolay hale geliyor. Arıcı, nektar akışının ne zaman başlayıp bittiğini takip edebiliyor. Kovanlar arasındaki gelişim farklarını görebiliyor. Stok balın bulunup bulunmadığını izleyebiliyor.
Kış beslemesine ihtiyaç olup olmadığını, kovanların başına gitmeden, hatta kovan açmadan öğrenebiliyor. Kovan içinde kaç çıta arı olduğunu, kovanlara kat verme zamanının gelip gelmediğini anlayabiliyor. Arı oğula yatmış ise zamanında müdahale edebiliyor. Daha uzak bölgelere arılarını götürüp, gönül rahatlığıyla bırakabiliyor.
Bilişim sistemleri hızla ucuzluyor. Hemen her arıcının kullanabileceği fiyatlara geriliyor. Yakın gelecekte arıcılık daha akıllı, haliyle daha zevkli hale gelecek gibi görünüyor.
Güneş enerjili kovan yönetim sistemleri hızla gelişiyor. Sıcaklık ve nem takibinin yanında, belli aralıklarla fotoğraf gönderen kovan içi kameralarla hastalık ve zararlı kontrolü yapılabiliyor. Arıcı kovan içine yerleştirilen cihazların verdiği bilgilere göre sağım zamanını dahi belirleyebiliyor.
Arı kontrolleri artık uzaktan yapılacak. Hele hele oynar çerçeveler de kullanılmaya başladığında bal hasadı bile kovan açılmadan yapılacak.
Sepet kovanlardan, kütük kovanlardan modern kovanlara geçeli 150 yıl oldu aşağı yukarı. 150 yoldan bu yana sadece ölçülerde değişiklikler yapıldı. Bundan sonra akıllı kovanlarla arıcılık yapılacak. Cep telefonuna yüklenecek yönetim programları hangi kovanda neler olup bittiğini sürekli bildirecek.
Arıların başında geçirilen zaman elbette çok keyiflidir. Ancak cep telefonuyla 7/24 izlemek de keyif verecektir zamanla.