Kullanmasını bilince internette yok yok. Ne ararsan bulabiliyorsun.

Kullanmasını bilince internette yok yok. Ne ararsan bulabiliyorsun. Sağlıklı bilgiye ulaşmak için biraz geniş tarama gerekiyor ama güvenilir siteler de az değil. Bitkilerle veya farklı organik kaynaklarla tedavi yöntemleri asırlardır kullanılıyor. Tamamlayıcı ve destekleyici tedavi yöntemleri yasalaştıktan sonra eski tedavi yöntemlerinin kıymeti epey arttı.
Eskiden Çerkezlerde ilaç olarak en fazla kullanılan malzemelerden biri Kazlardan elde edilen yağ görünüyor. Malum Çerkezler yerleşmek için hep sulak alanlar seçmişler, en fazla besledikleri at ve kaz olmuş. Kaynatılıp tekrar dondurulduktan sonra muhafaza edilen bu yağ, özellikle yanık tedavisinde kullanılmış ve yanık iyileşinceye kadar her gün sürülürmüş. Yanan bölge bağlanmaz, üzerine kaz yağı sürülürmüş ki, bunun yarayı iyileştirmesi yanı sıra alttan gelen yeni etin de çabuk gelişmesini sağladığı düşünülürmüş.
Tıbbi tedavi çok gelişmemiş iken, kırsal kesimde kemik kırıklarının tedavisinde, kurutulmuş etten çıkartılan yağ ve köpük kullanılmış. Tedavi etkili olmuş ki, bu yöntemden uzun yıllar yararlanmışlar. Bu yöntemde, kurutulmuş et ılık suda yıkanarak soğuk suya konmuş, ardından odun ateşinde kaynatılmış. Kurutulmuş etin kaynaması esnasında üzerinde biriken yağ ve köpük ayrı ayrı kaplara alındıktan sonra pişen et, kırığı olan kişiye yedirilir, suyu da üzerine içirilirmiş. Ayrı kaplara alınan yağ ve köpük ise kırık kemiğe sürülerek kemik iyileşinceye kadar bu şekilde tedavi edilirmiş.
Bademcik ağrılarında uygulanan en yaygın yöntem, bir baş soğanın soyulup, bütün olarak pişirilmesi ve hastanın tahammül edebildiği sıcaklıkta bütün olarak ağzına konulmasıdır. Ağzına sıcak soğan konan hastanın burnundan nefes almasının daha yararlı olduğu söylenir. Bu yöntem genellikle yatmadan önce uygulanırmış. Yöntemin üç dört gece tekrarlanması ile bademcik sorunu çözülürmüş.
Sığır ve mandanın safra kesesi ve içindeki safra da ilaç olarak kullanılan malzemelerden. Kesilen hayvanın safra kesesi içinde bulunan sıvı şişelerde biriktirilerek serin ve karanlık ortamlarda saklanmış. En çok kullanıldığı alan göz ağrılarının giderilmesi. Gece uyurken göz kapaklarına safranın sürülmesinin iyi geldiği söylenmektedir. Yalnız safrayı çok ince sürmek gerekmektedir.
Safra sıvısının en yaygın kullanıldığı alanlardan biri de, böbreklerdeki taş ve kumun düşürülmesi, böbrek ağrılarının giderilmesi için hastaya safra sıvısının içirilmesidir. Tadı iğrenç olduğu için suyla karıştırılarak içilmesi salık verilmektedir. Safra sıvısının böbreklerdeki taş ve kumu erittiği belirtilmektedir. Tavuğun taşlıcasını saran sarımtırak zarla ilgili olarak da buna benzer tarifler yapılıyor zaten.
Yol kenarlarında yabani olarak yetişen engerek otu kaynatılarak elde edilen su, karaciğer ve böbrek ağrısı olanlar için uzun süre kullanılmıştır. Bu su aynı zamanda, bademcik ağrısı ve solunum yetmezliği olanlara da iyi geldiği söylenmektedir. Bu engerek otunun kökleri Çerkezler tarafından yemeklere renk katmak için de kullanılmaktadır.