Yaz yaklaşırken herkesin merak ettiği bahçe bakımı konusunda bir şeyler yazmak istedim neler yapılmalı anlatalım.
Yaz yaklaşırken herkesin merak ettiği bahçe bakımı konusunda bir şeyler yazmak istedim neler yapılmalı anlatalım.
İlkbaharın ilk ayı Mart itibariyle bahçenizde kıştan kalan kuru yaprakları toplamak ile işe başlayın. Yaprakları en rahat bir tırmık yardımı ile toplayabilirsiniz. Topladığınız yaprakları daha sonra organik gübre olarak da kullanabilirsiniz bu nedenle atmamanızı tavsiye ederim. Toprağı havalandırmak yine bu dönemde yapmanız gereken işlemlerdendir. Bahçenizde varsa meyve ağaçlarının toprağını kabartarak köklerin hava almasını sağlayın. Ağaç ve bitkilerinizin ilaçlaması için ideal zamandır baharın ilk ayları. Tomurcuklanmanın başlamasını takip eden 15’er günlük sürelerle ilaçlama işlemini gerçekleştirmeniz gereklidir. Bahçenizde kış aylarından kalma su birikintileri, balçık alanlar varsa drenaj çukurları kazarak toprağın kurumasını sağlayın. Sorunlu bölgelerdeki sular drenaj çukuru ile kaybolmaz ise tahliye borusu döşeyerek de problemi bertaraf edebilirsiniz.
Çimlerinizi kontrol ederek gerekli alanlara çim takviyesi yapın. Ayrıca çimlerinize granül çim gübresi vererek beslenmelerini sağlayın. Çim alanınız problemli görünüyorsa, toprağını mayıs ayına kadar kuru tuttuktan sonra yeni çim ekimi yapın. Öncesinde bitki torfu serpmeyi ve alttaki toprakla karıştırmayı ihmal etmeyin.
Bahçe bakımı yaparken bahçe mobilyalarınızı da elden geçirmek için doğru zamandır bahar ayları. Bahçe mobilyalarınızın bakımını malzeme özelliklerine göre yapın. Örneğin bambu takımlarınızı emprenye malzemeli koruyucu ile suya karşı dayanıklı hale getirebilirsiniz. Çardak ve kameriyeleri gözden geçirerek ihtiyaç duyuluyorsa boyayın.
Bahçenizde metal çitler, ferforje aksamlar varsa bu donanımın paslanıp paslanmadığını kontrol edin. Paslıysa pas çözücü ile temizledikten sonra pas önleyici boya ile astarladıktan sonra rengine boyayın. Bahçe bakımında size destek olacak ekipmanların bakımını yapın. Otomatik sulama başlıklarını kontrol edin. Çit bitkilerinin budamasını yapın. Yaz çiçeklerinin tohum ya da fidelerinin ekimini gerçekleştirin. Koyun gübresi ve torf karışımı gübre ile besleyin. Nisan ortası itibari ile bahçe kaktüslerini kapalı alanlardan tekrar bahçeye taşıyabilirsiniz. Saksı çiçeklerini nisan ayı boyunca bir büyük saksıya taşıyabilirsiniz. Nisan ayının sonuna doğru nilüfer ve su mercimeği gibi bitkileri havuzlarınıza aktarabilir ya da yenilerini dikebilirsiniz.