Korona salgını dünyayı esir almaya devam ediyor. İki veya daha fazla rahatsızlığı olanlar için tehlikeli bir hastalık.

Korona salgını dünyayı esir almaya devam ediyor. İki veya daha fazla rahatsızlığı olanlar için tehlikeli bir hastalık.
Uzmanlar korona rahatsızlığı geçirenlerde ne gibi değişiklikler olduğuna dair de yoğun çalışmalar yapıyor. Bazı hastalar iyileştikten sonra hastalığın kalıcı olan sıkıntılarından şikâyet ediyor. Çok fazla yemek yemeye başladıklarını söyleyenler bile var.
Yapılan bir araştırmada uzmanlar, şiddetli COVID-19'un uzun vadeli etkilerini anlamak için hastaneye kaldırılan 13.654 hastanın mevsimsel grip nedeniyle hastaneye kaldırılan 13.997 hastaya kıyaslayarak ilginç sonuçlar ortaya koyuyorlar. Yapılan incelemede sıklıkla görülen ardıl etkiler şöyle sıralanıyor:
Solunum sisteminde, kalıcı öksürük, nefes darlığı ve kandaki düşük oksijen seviyeleri.
Sinir sisteminde, felç, baş ağrısı, hafıza problemleri, tat ve koku alma problemleri.
Ruh sağlığı konusunda, anksiyete, depresyon, uyku sorunları ve madde bağımlılığı.
Metabolizmada, yeni başlayan diyabet, obezite ve yüksek kolesterol.
Kardiyovasküler sistemde, akut koroner hastalık, kalp yetmezliği, kalp çarpıntısı ve düzensiz kalp ritimleri.
Gastrointestinal sistemde, kabızlık, ishal ve asit reflü.
Böbreklerde, şiddetli korona rahatsızlıklarında diyaliz gerektirebilen akut böbrek hasarı ve kronik böbrek hastalığı.
Pıhtılaşma düzenlemesinde, bacaklarda ve akciğerlerde kan pıhtılaşması.
Deride, kızarıklık ve saç dökülmesi.
Kas-iskelet sisteminde, eklem ağrısı ve kas zayıflığı.
Genel sağlık kapsamında, halsizlik, yorgunluk ve anemi.
Analize göre, hastanede yatan hastalar arasında COVID-19'a sahip olanlar grip olanlara göre çok daha kötü görünüyor. COVID-19'dan kurtulanlar, gripten kurtulanlara kıyasla %50 daha fazla ölüm riskine sahip görünüyor. Aynı zamanda korona hastalığından kurtulanlarda önemli ölçüde daha yüksek uzun vadeli tıbbi problemler ortaya çıkıyor.
Korona solunum sisteminde gribe göre daha fazla hasar bırakıyor. Hastalıktan kurtulanlarda üst solunum yolu ve akciğer tahribatı daha yüksek görünüyor. Bu nedenle çabuk yoruluyorlar.
Koronadan kurtulanlarda baş gösteren rahatsızlıklar zaman içerisinde kayboluyor. Ancak daha uzun zaman alıyor.
Öksürük ve nefes darlığı iyileşebiliyor. Ancak korona hastalığının yarattığı bazı sorunlar büyüyebiliyor. Bu nedenle koronadan kurtulanların en az altı ay boyunca takip edilmesi gerekiyor. Özellikle bağışıklık sisteminin sürekli güçlü tutmak suretiyle iyileşme sürecini kısaltmak mümkün görünüyor.
Çalışmaların yaş ve cinsiyet boyutunda da yürütülmesi gerekiyor. Hastalığın farklı mutant ırklarıyla daha tehlikeli olabileceği de dikkate alınmak suretiyle hastalık sonrası gelişmelerle ilgili bilgi bankası oluşturmakta yarar görünüyor.
Hastalığı atlatmış bireylerde grip rahatsızlığına göre ölüm riskinin daha yüksek bulunması hayati önem taşıyor. Tekrar bulaşmanın, hatta farklı ırklarının risklerini de dikkate almak gerekiyor.
Dünyanın belli başlı salgın hastalıkları 12 civarında aşı ile baskı altında tutuluyor. Buradan hareketle aşının yaygın hale gelinceye kadar ilk veya ikinci yakalanmalara karşı sürekli tedbirli olmak gerekiyor.