Obeziteyle mücadelenin sırrı, midenizde olabilirmiş.

Obeziteyle mücadelenin sırrı, midenizde olabilirmiş.
.
Abone olduğum bilim dergisinden bu hafta gelen konulara arasında rastladım buna.
.
İlgimi çekti tabi.
.
Zira obezite ile ilgili dünyada araştırılmayan, karıştırılmayan ilim, bilim kalmamıştı.
.
Sonunda geldik dayandık mideye.
.
Scientific Reports bülteninde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre bilim insanları, mideye özgü bir proteinin obezliğin ilerlemesinde önemli bir rol oynadığına inanıyorlarmış.
.
Buna göre bu protein, kilo vermekte ve kilosunu korumakta zorlanan kişilere yardımcı olabilecek tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde fayda sağlayabilirmiş.
.
Bu sebeple bilim adamları, sadece midede ve bol miktarda üretilen Gastrokine-1 (GKN1) proteinine odaklanmışlar.
.
Yapılan önceki çalışmalar, GKN1’in sindirime dirençli olduğunu ve bağırsaklara geçerek bağırsak mikroplarıyla etkileşime girdiğini ileri sürmüş.
.
Araştırmacılar GKN1’in kısıtlanmasıyla, kilo ve vücut yağı seviyelerinde önemli farklılıklar oluştuğunu bulmuşlar.
.
Şöyle açıklıyorlar:
“Beslenme ve egzersiz, sağlıklı bir kilonun korunmasında çok önemli olsa da bazı bireyler kilo vermekte sorun yaşayabiliyorlar; mide ameliyatı olsalar dahi. Bu sonuçlar, bağırsak mikrobiyomu ile obezliğin fizyolojik yönlerinin (vücutlarımızın metabolizmayı nasıl düzenlediği ve vücut yağını nasıl biriktirdiği gibi) daha iyi anlaşılmasının, yeni tedaviler için nasıl bilgi sağlayabileceğini gösteriyor.”
.
GKN1’i bulduk ya, bırakmayız gari…
 
 
***
YILDIRIMLAR ADAMI KOVALAMIŞ
ABD’li orman korucusu Roy Sullivan üzerine tam yedi kez yıldırım düşmesine rağmen ölmemiş.
Yanlış değil, tam 7 kez.
.
İlki 1942de yangın gözetleme kulesinde bulunurken yldırım çarpmış. Bacağında büyük bir yanık ve vücudunda da yer yer yanıklarla kurtulmuş.
.
İkincisinde 1969 yılında adağ yolunda camını açmış yol alırken yanındaki ağaçlara yıldırım düşmüş. Sadece saçları ve kirpikleri yanarak kurtulmuş.
.
Üçüncüde 1970 yılında evinin ön bahçesindeki trafoya yıldırım düşmüş ve üzerine atlayan akım sol kolunu yakmış.
.
4.sü 72’de korucu istasyonundayken yıldırım çarpmış. Saçları, ceketi alev almış. Bu oay sonucunda kendisini bazı güçlerin yok etmeye çalıştığına inanmaya başlamış.
Başka bir gün, bir fırtına sırasında aracını kenara çekmiş, temiz hava almak için camlarını açmış ve ön koltukta fırtına bitinceye kadar yatmış. Yıldırımdan dolayı saçlarının alev alması canına tak ettiğinden artık yanında 1 şişe su taşımaya başlamış. Sebebi mi?
Kendisini söndürmek için.
.
5.si 1973’te Parkta devriye gezerken bulutların toplandığını görmüş ve kaçmaya başlamış. Kendisinin ifadesine, kaçmasına rağmen bulutların onu takip ettiğini söylemiş. Bir süre sonra güvende olduğunu düşünerek arabasından çıkınca üzerine doğrudan yıldırım düşmüş. Saçı alev almış, sol kolu sol bacağı ve sağ bacağının bileğine kadar olan kısmı etkilenmiş. Sürünerek arabasına ulaşmış ve bilin bakalım ne yapmış?
Taşıdığı bir şişe suyu kafasına dökmüş.
.
6. olayda, 1976 yılında bir bulutun kendisini takip ettiğini ve kaçmaktan yorulduğunda kendisini vurduğunu söylemiş. Bileğinden aldığı küçük bir darbe ile kurtulmuş.
.
7. olayda ise, 1977 yılıymış. Tatlısu havuzunda balık tutarken yıldırıma maruz kalmış. Kafasından midesine ve göğsüne kadar yanmış. Arabasına döndüğünde ise karşısına bir ayı çıkmış. Ayı tuttuğu alabalıklardan birisini almaya çalışırken ona bir ağaç dalıyla vurmuş. Daha önce de 20 kere ayılara vurduğunu iddia etmiş.
.
Bütün bu yıldırım çarpmaları doktorlar ve parktaki sorumlular tarafından onaylanmış.
Hatta çocukken dahi babasına yardım ederken orağı yüzünden yıldırım düştüğünü fakat zarar almadığını söylemiş ama kanıtı olmadığı için hiçbir zaman bunu iddia etmemiş.
.
Ayrıca karısına da bir kez yıldırım düşmüş.
.
Bilmsel olarak, sıradan bir kişiyi yedi kere yıldırım çarpma olasılığı 1:10000 üzeri 7’dir.
.
1912 doğumlu Roy Sullivan 1983te 71 yaşında karşılıksız bir aşk yüzünden bir tabanca ile kendini vurdu ve öldü.
.
Benim yorumum şu:
Bu adam küçükken “Eğer yanlış bir şey yaparsam Tanrı beni çarpsın” şeklinde dua etmiş olmalı.