Geçtiğimiz sonbaharda yaşanan kuraklık meralarda ot gelişimini önemli ölçüde düşürdü. Güz kurağı birçok bölgede hissediliyor.
Geçtiğimiz sonbaharda yaşanan kuraklık meralarda ot gelişimini önemli ölçüde düşürdü. Güz kurağı birçok bölgede hissediliyor. Ocak ayından itibaren yoğunlaşan yağışlar barajları doldurdu ise de kış koşulları meralarda ot gelişimini olumsuz etkilediği gibi, meraya dayalı hayvancılık yapan üreticileri de sıkıntıya sokuyor. Sonbaharda ilk yağışlarla yeşeren otlar tekrar kurumuştu. Geciken yağışlar ilkbaharda oyun boyunu bile kısa bıraktı.
Son on yılda dört defa güz kuraklığı yaşandı. Sonbahar yağışları belirgin bir şekilde gecikiyor artık. Mera ve nadas alanlarında ot gelişimi her geçen yıl daha da zayıflıyor. Geçtiğimiz sonbaharda meralardan neredeyse hayvanlar hiç yararlanamadı.
Kuraklık yanında peş peşe yaşanan don olayları ve ardından bastıran kar yağışları meralarda neredeyse ot gelişimini durdurdu. Kışı ılıman geçen bölgelerde dahi otun gelişebileceği sıcaklık artışları görülmedi. Halen hava sıcaklıkları artmasına rağmen mera bitkileri yeterli boya ulaşamıyor. Mera bitkilerinin zayıf bir şekilde gelişmesi, koyun ve keçi yetiştiricilerini ek yemleme yapmak zorunda bırakıyor. Kış döneminde geçmiş yıllara göre daha fazla yem kullanan üreticilerin hala hayvanlara yem vermek zorunda olması, ekonomik açıdan da ciddi sıkıntılar yaratmaktadır.
Normal sezonlarda sonbahar yağışları meraların yeşermesi için yeterli olmaktadır. Bu yıl ise yaşanan kuraklık ve soğuk geçen kış koşulları otun gelişmesine izin vermemiştir. Baharın, hatta yazın geldiği şu günlerde, mera bitkileri yeni yeni büyüyor. Ancak sıcaklıkların birden artması erme dönemine geçişi hızlandırıyor. Haliyle otun kalitesi düşüyor. Önceki yıllara göre koyun ve keçi yetiştiricileri iki kata yakın ot ve yem yedirmek zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla hayvan besleme maliyetleri önemli derecede artıyor.
Sonbahar ve ilkbaharda meraların yeterince gelişmemesi sonucu artan besleme maliyetlerine karşılık hayvan kesim fiyatlarının yerinde sayması kazançları düşürüyor. Netice itibariyle meraya dayalı hayvancılık yapan işletmeler, zarar etme eşiğine geliyorlar.
Meralardan yeterince yararlanamamanın yanında, süt verimlerinde de ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Baharda yeşil otla beslenen hayvanlarda genellikle süt verimi pik yapar. Ancak güzden gelişmeyen ot, kısa sürede tükenmektedir.
Eskiler sonbahar yağışlarının kıymetli olduğunu, kıştan önce gelişen otun baharda hayvanları doyurduğunu, ot vermeden yazın ortasını bulduklarını belirtiyorlar.
Küresel ısınma baharların kısalmasına neden oluyor. Oysa Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada hem sonbaharın hem de ilkbaharın uzunluğu, hayvancılıkta kaba yem tedariki açısından önem taşımaktadır.
Güz kurağını telafi etmede çalılı meralar önemli rol oynamaktadır. Akdeniz ikliminin bitki örtüsü, çalılar, otun gelişmediği yıllarda keçi yetiştiricilerinin imdadına yetişmektedir.