Endüstriyel topluma geçmiş ülkelerde hane halkı neredeyse iki veya en fazla üç kişiden oluşuyor.
Endüstriyel topluma geçmiş ülkelerde hane halkı neredeyse iki veya en fazla üç kişiden oluşuyor. Aile büyükleriyle ilişkiler neredeyse kopuyor. Önemli günlerde aramaların dışında fazla iletişim de bulunmuyor.
Türkiye de endüstriyel topluma geçmese de hane halkı sayısı giderek azalıyor. Köklü geniş aile yapısı zayıflıyor. Eskiden köylerde bir avlunun içinde aile büyükleriyle çocuklar, torunlar birlikte yaşıyorlardı. Şehir hayatı bu yapıyı kırdı. Köylerde de artık avlu içinde bir aile yaşıyor. İşin doğrusu sofralar ayrılıyor. Köylerde en önemli anane sayılan büyük sofralar artık kurulmuyor. Aile büyükleriyle, evlatların torunların birlikte yemek yediği akşam sofraları çok azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumunun yayınladığı son bültende ilginç aile yapıları ortaya çıkıyor. Her ne kadar büyük aile yapısı zayıflıyor olsa da akraba evlilikleri hala yaygın görünüyor. 2020 yılında toplam resmi evlilikler içinde birinci dereceden kuzeniyle evlenmiş olanların oranı %8.4 civarında bulunuyor. Kuzenleriyle yarıya yakını hala veya dayı çocuğuyla, %27’si amca çocuğu, %26’sı ise teyze çocuğuyla evlenmiş görünüyor.
Geçen yıl akraba evliliğinin en yüksek olduğu il %15,1 ile Şanlıurfa. Bu ilimizi Mardin ve Muş illeri izliyor. Akraba evliliğinin en düşük olduğu iller ise Kütahya, Çanakkale ve Edirne illeri. Bu illerde akraba evliliği binde 6 düzeylerinde bulunuyor.
2020 yılında yapılan anketlere göre, 18 yaş ve üzerindekiler aileleri içinde daha mutlu olduklarını belirtiyorlar. Aileleriyle birlikte erkekler kadınlara göre daha mutlu görünüyorlar. Erkeklerin %75’i, kadınların ise %65’i aileleriyle birlikteyken daha mutlu olduklarını söylüyorlar. Erkekler için ana kuzusu deyimi daha çok yakışıyor.
Çocuklarıyla birlikteyken kadınlar daha mutlu olduklarını belirtiyorlar. Erkeklerde çocuklarıyla birlikteyken daha mutlu olduklarını söyleyenlerin oranı %9 iken, kadınlarda bu oran %20’ye çıkıyor.
İstatistiklere göre hane halkı sayısı azalıyor. 2008 yılında bir evde 4 kişi yaşarken, geçen sene bu sayı 3,3’e düşmüş görünüyor. Hane halkı sayısının 5’in üzerinde olduğu iller Şırnak, Şanlıurfa ve Hakkâri. Diğer illerde hane halkı sayısı 5’in altına düşmüş durumda. Hane halkı sayısının en düşük olduğu il Çanakkale. Çanakkale’yi Tunceli ve Eskişehir takip ediyor. Çanakkale’de hane başına 2.5 kişi düşüyor.
Tek kişiden oluşan hane halkı oranı 2014 yılında %14 iken, bu oran 2020 yılında %18’e dayanmış görünüyor.
Hane halkı sayısıyla ilgili ilginç bir sonuç da anne veya baba ile birlikte yaşayan çocuktan oluşan ayrılmış aileler oranı %10’a yakın görünüyor. Bunun %2’sini baba ve çocuk, %8’ini anne ve çocuk oluşturuyor.
Türkiye endüstriyel topluma sancılı geçiyor. Parçalanmış aile sayısı artıyor. Bunun tedbirlerinin alınması gerekiyor. Uzun süredir artan aile kavgaları, kadına uygulanan şiddet vakaları da bunu kanıtlıyor ne yazık ki.