Küresel ısınmayla mücadele çalışmaları devam ediyor ama yeterli gelmiyor.

Küresel ısınmayla mücadele çalışmaları devam ediyor ama yeterli gelmiyor. Karbondioksitten sonra ikinci tehlikeli sera gazı olan metanın da azaltılması gerekiyor. Metan salınımında Güney Asya ve Çin ön sıralarda yer alırken, kaynaklar içinde de büyükbaş hayvan çiftlikleri, çeltik alanları, petrol ve kömür önde geliyor.
Metan güçlü bir sera gazıdır, ancak aynı zamanda zehirli bir hava kirleticisidir. Ozon tabakasının incelmesinde önemli rolü vardır. Metan gazı salınımın azaltmak, havanın kalitesini iyileştirirken aynı zamanda küresel ısınmanın önlenmesinde önemli rol oynar.
Metan salınımını azaltmaya yönelik pek çok adım, paradan da tasarruf sağlamaktadır. Çünkü metan özünde değerli bir enerji kaynağıdır. Çöplükten elde edilen metan para kazandırırken, temiz hava için de önem arz eder.
Günümüzde mevcut olan teknoloji ile dünya, fosil yakıtlardan, tarımdan ve çürüyen atıklardan kaynaklanan metan emisyonlarını on yıl içinde %45 oranında azaltma gücüne sahiptir. Bu kazanım enerji tasarrufu sağlarken, atmosferin ısınmasında yarım dereceye yakın azalış sağlar. Paris İklim Antlaşmasının hedeflerine ulaşmasında önemli bir adım sayılır.
Atmosferde metan artışı, çocuklarda astım, solunum yolu enfeksiyonları veya kronik akciğer hastalığı gibi çok sayıda solunum yolları rahatsızlıklarına neden olur. Kalp rahatsızlıklarını da artırdığına dair bilimsel kanıtlar bulunmaktadır.
Hem metan hem de ozon aynı zamanda ısınmaya neden olan sera gazlarıdır ve bu da özellikle ısıya maruz kalma yoluyla daha fazla sağlık riski oluşturmaktadır.
Salınan her 1 milyon ton metan için yaklaşık 1.430 kişinin erken öldüğü, yaklaşık 4.000 astımlı hastanın acillik olduğu, çalışma hayatında ise 300 milyon çalışma saatinin sağlık sorunları nedeniyle kaybolduğu tahmin ediliyor. Dünyada yılda 370 milyon ton metan salındığı hesap edilirse, metan gazı salınımının ne kadar tehlikeli boyutlarda olduğu ortaya çıkıyor.
Metan salınımını azaltmanın etkileri hemen ortaya çıkmaktadır. 2022'de metan salınımı azaltılırsa aynı yıl ozon oranında görmek mümkündür. Karbondioksit salınımını azaltmanın etkileri ancak 10 yılda ortaya çıkmaktadır.
Küresel metan emisyonları sürekli artıyor. Bunu hava kalitelerini takip ederek görmek mümkün oluyor. Yine uydular vasıtasıyla metan salınımına etki eden sektörleri takip etmek de olası. Metan salınımı 15-20 yıl öncesinde durağan bir seyir izliyordu. Ancak son 5 yılda hızla arttığına dair buldular artıyor.
Metan salınımında sığırcılık işletmelerinin %32’lik, çeltik yetiştiriciliğinin ise %8’lik payı bulunuyor. Çeltik tarlalarında oluşan metanı yakalamak zor ama hayvancılık işletmelerinde ortaya çıkan gübrelerin tamamının biyogaz tesislerine alınması ve oluşan metan gazının bir şekilde enerjiye dönüştürülmesi gerekiyor. Aslında biyogaz tesisleriyle bir taşla üç kuş vuruluyor. Metan gazını yakalamak suretiyle küresel ısınmayla mücadele ediliyor, ikinci olarak enerji elde ediliyor ve para kazanılıyor, üçüncü olarak da çok kaliteli, humik ve fulvik asitlerce zengin gübre elde ediliyor.