Bugün Çerkezlerin en acı günü.

Bugün Çerkezlerin en acı günü. Vatanlarından, topraklarından sürgün edilişlerinin 157. inci yıldönümü. Tarihin en acı sürgününde hayatını kaybedenlere Allah Rahmet eylesin. Mekânları cennet olsun.
Her yıl denize karanfil bırakılarak anılan bu soykırım geçen sene karantina tedbirlerine takılmıştı.
Hemen her ulusun olduğu gibi, Çerkezlerin de önemli günleri bulunmaktadır. Nevruz, çok geniş coğrafyalarda kutlanmaktadır. Çerkezler de bu günü, takvimlerini belirledikleri, Vağoba (Yunus) Takımyıldızının Topraktan Çıkış Günü olarak kutlamaktadırlar.
Vağoba takımyıldızının topraktan çıkış günü-Nevruzun hemen ardından 23 Mart günü, Çerkez halk takvimine göre yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
Çerkezlerde kuşaktan kuşağa aktarılan bilgilere göre, 21 Martta toprak canlanmakta, yaz mevsimi kışı yenmektedir. Kış ve yaz birbirinden ayrılmaktadır. Yeni yıla atılan adım olan 23 Mart, sürgün öncesi dönemde Kuzey Kafkasyalı kavimlerce muhteşem ve olabildiğine heyecanlı bir atmosfer içinde yıllardır kutlanmıştır ve hala kutlanmaktadır.
Geleneksel olarak 22 Mart akşamı halka haber ulaştırmakla yükümlü "tellal", bir atın veya bir katırın üzerinde her yeri dolaşır ve tüm insanlara yeni yılın geldiğini haber verir. Sonrasında tüm halkın bayramını kutlayarak, hepsini ertesi gün güneş doğmadan hemen önce kutsal nitelikteki "dans eden ağaç"ın yanına toplanmaya çağırır. Herkes bu çağrıya uyarak tam o vakitte ellerinde meşalelerle dans eden ağacın yanına gelirler. Rengârenk bez parçalarıyla dans eden ağaç süslenir ve Thamade sayılan ve hitap yeteneği iyi bir yaşlı, dua eder, yeni yıl için iyilik temennilerinde bulunur. Daha sonra eğlence başlar, yenir, içilir, dans edilir.
Sürgünden sonra Çerkezlerin çoğunluğu Anadolu topraklarına yerleşmişlerdir. Öz topraklarında asırlarca kutladıkları yeni yılın gelişi unutulmaya başlamıştır. Birbirinden uzak diyarlara yerleşen, hısım ve akrabalarından ayrı düşen Çerkezlerde yeni nesillerin geleneksel yılbaşı kutlamalarına dair etkinlik düzenlemeleri güç hale gelmiştir.
1864 sürgününden sonra Çerkezlerin bir araya gelme çabalarının bir eseri olarak Akrabalar Günü tertiplenmeye başlamıştır. Anadolu’nun değişik yörelerinde buluşma günü, kavuşma günü olarak da nitelenen bu etkinlikler her yıl 14-15 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilmektedir. Bu Akrabalar Günü etkinliklerinde başarılı olunmuştur. Bir benzerinin Adige Cumhuriyeti'nde de hala kutlanıyor olması, Akrabalar Günü'nün gelecekte daha ihtişamlı bir şekilde kutlanabileceğinin, tanışma, görüşme, birbirini bulabilme amacına önemli katkılar yapacağı görülmektedir. Her yıl farklı bir köyde düzenlenecek buluşma günleri, zaman içinde uluslar arası düzeye taşınma potansiyeline sahip bulunmaktadır.
İlk defa 25 Nisan 1997 tarihinden itibaren de Çerkezler folklorik anlamda geleneklerini yaşatmak amacıyla Kafkas Çiçekleri Müzik Festivali düzenlenmiş, ancak devamı getirilememiştir. Buna benzer müzik ve dans etkinlikleri yöresel olarak buluşma-kavuşma günlerinde gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Folklorun yaşatılması ve yaygınlaştırılması, kültürel anlamda toplumun varlığının devamı açısından büyük önem arz etmektedir.
Kavuşma günlerinin klasik hale getirilmesi, festivale dönüştürülmesi kültürün yaşatılmasına hizmet edecek en önemli etkinlikler arasında yer almaktadır.