Bugünlerde medyumlar kanlı ay tutulmasını sıklıkla dile getirmeye başladılar.

Bugünlerde medyumlar kanlı ay tutulmasını sıklıkla dile getirmeye başladılar. Milyonlarca insan 27 Temmuz Cuma günü kanlı ay olarak bilinen ay tutulmasını görme fırsatına sahip olacak gibi görünüyor. Kuzey Amerika ve Grönland dışında tün dünyanın izleyebileceği ay tutulması, aynı zamanda bu yüzyılın en uzun süreni olacak.
Kanlı ay tutulması dolunay döneminde meydana gelir ve güneş ışığı hala Dünya'nın atmosferi tarafından kırılarak aya ulaştığı için ayı kırmızı renkte gösterir. Kırmızı kan rengi olduğu için kanlı ay tutulması adı verilir.
Ay tutulmaları dünya çapında büyüleyici kültürlere sahiptir ve efsanelerle doludur. Binlerce yıldır değişik toplumlar tarafından farklı geleneksel uygulamalara sahne olur.
Birçok eski uygarlık için, kanlı ay tutulması pek hayra yorulmaz. Eski İnka halkı, koyu kırmızı rengi aya saldıran ve yiyen bir jaguar olarak yorumlamışlardır. Jaguarın daha sonra dikkatini Dünya'ya çevirebileceğine inanmışlardır. Kırmızı ay tutulmasında insanlar bağırmış, mızraklarını sallamış, gürültü çıkarmış, köpeklerin ulumasını sağlamışlardır.
Antik Mezopotamya’da ay tutulması kral üzerinde doğrudan saldırı olarak kabul edilmiştir. Ayın tutulduğu sürece yerine bir vekil konmuştur. Gerçek kral ise saklanmıştır.
Bazı Hindu hikâyelerinde ay tutulmalarını iblis Rahu’nun ölümsüzlük iksirini içmesinin bir sonucu olarak yorumlanmıştır. Ay tutulması esnasında ikiz tanrılar güneş ve ay, Rahu'nun başını kesmiştir, ancak iksiri tüketen Rahu'nun kafası ölümsüz kalmıştır. İntikam almak isteyen Rahu'nun kafası, onları yutmak için güneşi ve ayı kovalamış ve Rahu kopmuş boynundan yeniden beliren ayı yutmuştur.
Hindistan'daki birçok insan için, bir ay tutulması talihsiz bir durumdur. Yiyecek ve su örtülür ve temizlik ritüelleri yapılır. Özellikle hamile kadınlar, doğmamış çocuklarını korumak için yemek yemezler ve ev işi yapmazlar.
Bütün ay tutulması efsaneleri kötü niyetlerden veya olumsuz vakalardan ibaret değildir. Kaliforniya'da yaşayan yerli Amerikan Hupa ve Luiseño kabileleri, ayın yaralandığına veya hasta olduğuna, iyileşmeye ihtiyacı olduğuna inanırlar. Tutulma esnasında iyileşmesi için şarkılar söylerler.
Afrika'daki Togo kabileleri ve Benin'deki Batammaliba halkının efsaneleri neşelendiricidir. Geleneksel olarak, ay tutulmasını güneş ve ay arasındaki bir çatışma olarak görürler. Bu nedenle eski kan davalarının unutulmaya başlama zamanı olarak kabul ederler. Halen bu inanış ve uygulamalar devam etmektedir.
İslam kültürlerinde tutulmalar, batıl inançlar olmadan yorumlanma eğilimindedir. İslam dünyasında güneş ve ay, Allah'a derin bir saygıyı temsil eder, bu nedenle a tutulması esnasında Salat-al-khusuf başta olmak üzere özel dualar okunur. Allah'tan mağfiret istenir ve Allah’ın büyüklüğü hissedilir.
Anadolu’da bazı köylerde eskiden gelen inanışlara göre ay ve güneş tutulmaları uğursuz kabul edilir. Deprem, sel gibi doğal felaketlerin güneş ve ay tutulmasından sonra geldiğine inanılır. Ay tutulması gerçekleştiğinde teneke ve davul çalınır. Bazı köylerde tüfek atılır.