Malum bu sene bahar gecikti.
Malum bu sene bahar gecikti. Arılar oğul çıkarmaya devam ediyor. Ana arılarda çiftleşme uçuşları alabildiğince devam ediyor. Zaten zayıf olan kolonilerin çoğu ancak bölmeye geldi. Zararı yok. Yeni koloniler iyi gidiyor. Ayçiçeği olmasa da çama, hayıta yetişecek inşallah.
Ana arıları nerede ve nasıl çiftleştiğine dair araştırma sayısı çok az görünüyor. Muhtemelen yerden 50 metre yükseklikte çiftleşme gerçekleşiyor. Ancak baştan sona takip etmek zor görünüyor.
Erkek arıların nüfusu genellikle ilkbaharda artmaya başlıyor. Sadece tek bir görevleri bulunuyor. O da ana arıyla çiftleşmek. Ana arılar genellikle 20 kadar erkek arıyla çiftleşiyorlar. Ana arılar yüksükten çıktıktan birkaç gün sonra birkaç defa kovan dışına çıkarak çiftleşme uçuşu yapıyor.
Arıcılar ve bu konuda çalışan uzmanlar erkek arıların belli bölgelerde toplandıklarını dile getiriyorlar.
1990'ların başında, Arizona’da bilim adamları büyük bir arı çiftliğinde yaptıkları erkek arı izleme çalışmalarında erkek arıların belli rotalar takip ettiklerini gözlemliyorlar. Ancak erkek arıları tek tek izlemek mümkün olmuyor. Erkek arıların göğüslerine bağladıkları takip cihazlarıyla erkek arıları radyo sinyalleriyle takip ediyorlar.
Takip cihazı takılan erkek arılar genellikle yere paralel düz uçuşlar gerçekleştiriyorlar. Ancak dairesel uçuşlar gerçekleştirdikleri de dikkati çekiyor. Dairesel yörünge izleyen erkek arılar belli yerlerde bir araya geliyor ve küme oluşturuyorlar.
Toplanılan alanlara yaklaşırken adeta sürat yapıyorlar. Erkek arıların toplanma alanlarından kovanlara dönüşleri de çok hızlı gerçekleşiyor.
Erkek arıların günün belli saatlerinde kovandan uzakla belli yerlerde bir araya neden geldikleri hakkında çok fazla bilgi bulunmuyor. Bununla birlikte en çok üzerinde durulan konu, çiftleşmek için toplandıkları ve toplanma eylemini kraliçeleri daha kolay çekmek istemeleri. Diğer hayvanlarda bu tür davranışlar genellikle dişileri cezbetme güdüsünden kaynağını alıyor. Aslında bir nevi damızlık pazarı oluşturuyorlar. Çünkü erkek arılar toplandıkları yerlerde daha fazla ses çıkarmaya çalışıyorlar.
Erkek arıların yön bulma yeteneği tarlacı işçi arılar kadar güçlü değil. Bu nedenle erkek arılar ilk kovan çıkışlarında kısa mesafe yaparak geri dönüyorlar. Dönüş için nirengi olacak taş, ot, ağaç gibi nesneleri belleklerine yerleştiriyorlar. Üç dört uçuştan sonra toplanma alanlarını buluyor ve geri dönmeyi öğreniyorlar.
Erkek arılar, toplanma alanlarına günün belli saatlerinde uğruyorlar. Kısa süre kalıp geri dönüyorlar. Kovandan çiftleşme için çıkan ana arılar, erkek arı feromonlarını takip ederek toplanma alanlarına gidiyorlar. Ana arı feromonunu alan erkek arılar ana arı ile çiftleşmek için takibe başlıyorlar. Ana arı genellikle rüzgâra karşı uçarak erkek arıların en güçlüleri ile rüzgâra karşı uçabilenlerle çiftleşiyorlar. Haliyle iyi beslenmiş en güçlü ana arılar, en güçlü erkek arılarla çiftleşiyor ve daha uzun süre verimli oluyor.