Eskiler erken uyanmanın her zaman iyi olduğunu anlatırlar.

Eskiler erken uyanmanın her zaman iyi olduğunu anlatırlar. Göbeğine güneş doğmayacak derler. Çiftçilikte güneşi tarlada doğdurmak, kaba kuşluğa kadar işlenmek önemlidir. Ardından kahvaltı ve biraz dinlenip tekrar işin başına geçmek, işi yarılamaktır neredeyse. Nerede kaldı o günler. Günümüzde her işi yapan makine var ama bir türlü işler zamanında yapılamıyor.
Erken uyanmak çiftçilikte çok önemliydi. Eskiler çok önem verirdi. Erken uyanmanın sağlık açısından da ne kadar önemli olduğu bilimsel olarak ispatlandı.
840.000 kişi üzerinde yapılan çalışmada, erken uyanmanın depresyon riskini önemli ölçüde azalttığı ortaya çıktı.
Korona salgını sonrası, uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim uygulamaları arttıkça insanların uyku düzenleri değişti.
Uyku zamanlaması ile ruh hali arasında önemli ilişkiler olduğu zaten biliniyor. Sabahları bir saat erken uyanmanın depresyon riskini önemli ölçüde azalttığını araştırmalar gösteriyor. Ancak bunun için erken uyumak da gerekiyor.
Daha önce yapılan gözlemsel araştırmalar, gece uyumayan, geç uyuyan insanların ne kadar uyurlarsa uyusunlar erken kalkanlara göre iki kat daha fazla depresyon riski taşıdıklarını gösteriyor.
2018'de, 32.000 hemşire üzerinde yapılan çalışmada erken kalkanların dört yıl boyunca depresyon geliştirme olasılığının %27 oranında düştüğü tespit edilmiştir.
Depresyon riskinin azaldığı insanların genellikle gece saat 11’de uyuduğu ve sabah 6’da uyandığı dikkati çekiyor. Gece geç yatanların sabah geç kalkanların ruh hali daha bozuk görünüyor.
Genetik yapının da incelendiği araştırmada, gece saat kaçta yatarsa yatsın sabah erken kalkma alışkanlığı olan insanların depresyon riskinin daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Saat temelinde gerçekleştirilen istatistiksel analizlerde her bir saat erken uyanmanın %23 oranında depresyon riskini azalttığı da dikkati çekiyor. Daha erken saatlerde yatıp, uykusunu aldıktan sonra erken uyananlarda depresyon riski %40 oranında azalabiliyor.
Araştırmaların önemli bir sonucu da, gündüz uykusunun vücudu dinlendirmediğine dair. Diğer bir deyişle, gündüz uykusu insanın ruh halini iyileştirmiyor.
Araştırmaları gerçekleştiren uzmanlar, gündüzleri aydınlatın, geceleri karartın diyor. Gündüzlerin uzadığı, gecelerin kısaldığı bugünlerde uykuyu gece almak, sabahları erken kalkmak önem arz ediyor.
Eskiden elektrik yok iken yatsı namazı sonrası uyku zamanı idi. Sabah ezanı ise uyan zamanı idi. Televizyon, radyo, internet, sosyal medya yok idi. Misafirlikler çok olsa da, saat 10’dan sonraya kimse kalmazdı.
Biyolojik saat, sabah altıda uyandırıyor ise, gün pozitif başlıyor ve pozitif devam ediyor. Uzmanların dikkat çektiği konulardan biri de geceleri elektronik aygıtlardan uzak durulması. Hepsinin uyku düşmanı olduğu belirtiliyor. Eskiler ne kadar haklı imiş. Sağlıklı yaşıyorlarmış.