.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, besici yetiştiricilerimizi yüksek yem maliyetleri altında ezdirmeyeceklerine vurgu yaparak "Yem piyasalarındaki olağanüstü artışlara müdahale ediyoruz" diye konuştu. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından TMO alım fiyatlarının 17 Mayıs tarihinde açıklandığını belirten Bakan Pakdemirli "Bu bağlamda ekmeklik buğdayın tonu yüzde 36 artışla 2.250 TL, makarnalık buğdayın tonu yüzde 36 artışla 2.450 TL ve arpanın tonu yüzde 37 artışla 1.750 TL olarak belirlendi" dedi.

Hububat ve yem piyasalarının düzenlenmesi için bugüne kadar alınan tedbirlere değinen Bakan Pakdemirli şöyle devam etti: "Toprak Mahsulleri Ofisince 2020/21 sezonunda besici ve yetiştiricilerimiz başta olmak üzere yem piyasalarına yönelik uygun fiyatlı yaklaşık 1,8 milyon ton arpa ve mısır satışı yaptık. 2021/22 sezonunda ise alım fiyatlarının ilan edilmesinden sonra, sektörün önünü görebilmesi amacıyla buğday ve arpa satış fiyatlarını belirledik. Ayrıca ekmeklik buğday talebi üzerindeki baskının azaltılması amacıyla, ekmeklik buğdaydan elde edilen makarna kati ihracatlarını da kayda bağlayarak durdurduk" dedi.

Bakan TMO vasıtasıyla piyasalara güçlü bir şekilde müdahale edeceklerini söyleyeli bir hafta oldu. Arpa hasatları ılıman bölgelerde tamamlanmak üzere. Güney illerimizde buğday hasatları yoğun bir şekilde devam ediyor. İç kesimlerde hasat başlamamış olmakla beraber, kuraklık nedeniyle ciddi rekolte kaybı bekleniyor.

Arpa ve buğday taban fiyatları açıklanalı tam bir ay oldu. Ardından güney bölgelerimizde hasat başladı. Arpa kilosu 2.5 liradan işlem
görmeye başladı. Halen bazı bölgelerde 2,75, bazı bölgelerde 3 liraya yakın işlem görüyor. Müdahale yapılacağı söylense de fiyatlar gevşemiyor. Aksine tırmanmaya devam ediyor. Çünkü üretim ihtiyacı karşılamaktan uzak görünüyor.

Yem fiyatları 50 kilogramlık çuvalda 170 lirayı görmek üzere. Un fiyatlarıyla arasında pek bir şey kalmadı. 50 kilogramlık unun çuvalı 175 lira. Yakında 200 lirayı geçeceği tahmin ediliyor.

Uzun süredir uygulanan ithalat politikaları, Türkiye’yi en çok ürettiği iki üründe dışa bağımlı hale getirdi. Dışarıda oluşan fiyatlar bundan sonra içerideki fiyatları da belirleyecek güce ulaştı. Kuraklığın da etkisiyle bu yıl arpa ve buğday ithalatı kaçınılmaz durumda.
Süt ve süt ürünleri tüketimi geçen yıllara göre azalma gösteriyor. Yem fiyatlarındaki artış, süt üreticilerini üzmeye devam ediyor.
Bakan piyasalara müdahale edeceklerini belirtiyor. Geçen seneki gübre fiyatları ile bu seneki gübre fiyatları arasında tam iki katından fazla fark var. Müdahale edildi mi? Elbette hayır.

Yem fiyatları un fiyatlarını yakalamış ise, 1 litre süt 1 kilo yem alamıyorsa, bunun tek sorumlusu vardır. Üreticiyi perişan eden idareciler. Şiddetle ve hiddetle müdahale etsinler bakalım düşürebilecekler mi fiyatları. Malın varsa müdahale edersin. İthalatla bu işin olmayacağı bağırıyor artık. Üretimi ve üreticiyi korumayan bütün sistemler iflas eder.