Dünya üzerinde koordinat belirlemede arılar kadar hassas olanı hemen hemen yoktur.
Dünya üzerinde koordinat belirlemede arılar kadar hassas olanı hemen hemen yoktur. En gelişmiş GPS cihazları dahi nokta belirlemede 8-10 metre hata yapabiliyor. Arılar kilometrelerce uçup, bal özü ve çiçek tozu topladıktan sonra çıktığı kovana santimetre hesabıyla dönebiliyor. Döndükten sonra da, diğer tarlacı arılara, bal özü ve çiçektozlarını nerelerden topladığını tarif edebiliyor. Tarifi alan arılar, tarif edilen çiçekleri elleriyle koymuş gibi buluyorlar.
Tariflerde en çok kullanılan hareketlerden biri çember dansı olarak tanımlanmaktadır. Çember dansı, çok yakında olan ve pek de tarif gerektirmeyen kaynakları anlatmak için kullanılmaktadır. Kovandan 50-100 metre uzakta bulunan bir kaynak keşfeden tarlacı arı saat yönünde ve aksi yönde hızlı hareketlerle çemberler çizerek diğer arılara çok yakında bir kaynak olduğunu işaret eder. Bu iletişim biçiminde uzaklık hakkında bilgi verilmesine karşın yön ve konum açık değildir. Mevki tarif ederler sadece. Çember dansı yapan arının üzerine sinmiş olan çiçek kokusunu da dikkatle inceleyen diğer tarlacı arılar, dışarı çıktıklarında bu kokuyu esas alarak yönlerini daha da çabuk bulurlar.
Tarlacı arıların çiçek tariflerinde ikinci şekil sallanma dansıdır. Kuzköy zeybeğine benzer. Daha uzaktaki bal özü ve polenleri tarif etmeyi amaçlayan bu dansta, tarifçi arılar, kovan içinde petekler üzerinde önce vücudunun arka kısmını sağa sola sallayarak düz bir çizgi üzerinde hızla koşarlar. Ardından sağa ya da sola keskin bir dönüş yapıp, vücudunu sallamayı bırakarak yarım çember şeklinde bir eğriyi takip ederek dansına başladığı noktaya döner. Başlangıç noktasına ulaştığında aynı düz çizgiyi takip ederek sallanma dansını tekrarlar ve ilk seferkinin aksi yöne dönerek diğer yarım çemberi de çizer ve başlangıç noktasına döner. Bu dansın bilgi taşıyan kısmı sallanılan düz çizgidir. Burada hem yön tarifi hem de mesafe tarifi vardır. Yön bulmada etkili olan unsurlar yerçekimi ve güneştir. Eğer tarifçi arı, yerçekimine tam ters yönde, yani yukarı doğru dans ederse; bal özü veya polen kaynağına gitmek için güneşe doğru, güneşin o andaki konumuna bağlı olarak kuzeye, güneye, doğuya doğru uçmak gerektiği anlamı taşımaktadır. Sallantı dansının yapıldığı çizgi sağa doğru 20 derece eğikse, kovandan çıkılıp güneşi karşıya alıp, saat yönünde 20 derece dönüp dosdoğru uçmak gerekir. Uzaklık tarifi, dansın doğrusal kısmının ne kadar sürdüğü ile ilişkilidir. Genel olarak 1 saniyelik salınma, 1000 metre uzaklıktaki çiçekleri tarif etmektedir.
Bundan 90 yıl önce Birinci Dünya Savaşı bütün dünyayı toz duman ederken, arıların bu davranışlarını çözen, üstelik doğru dürüst teknoloji kullanmadan bu işi başaran Avusturyalı bilim adamı Karl von Frisch, tarihe adını yazdırmış ve bu buluşlarından 60 yıl sonra, öldükten sonra Nobel ödülü kazanmıştır.