İklim değişikliğinin dünyadaki birçok türün neslini tükettiği bir dönemde fosil yakıt tüketiminin acilen azaltılması gerekiyor.
İklim değişikliğinin dünyadaki birçok türün neslini tükettiği bir dönemde fosil yakıt tüketiminin acilen azaltılması gerekiyor. Bunun için en önemli enerji kaynaklarının başında güneş ve rüzgâr enerjisi geliyor. Ancak rüzgâr enerji santrallerinin kuşların katili olduğu iddia ediliyor.
Rüzgâr enerjisi santralleri (RES) aslında iddia edildiği kadar kuş ölümlerine neden olmuyorlar. Yapılan bir çalışmaya göre, kömür, doğalgaz ve petrol gibi fosil yakıtlarla üretilen her bir GWh enerji için 5,2 kuş ölümü gerçekleşirken, RES’lerle üretilen her gigawatt saat (GWh) enerji için 0,4 adet kuş ölümü ortaya çıkıyor.
Hiç kuş ölmemesi için de RES’lerle ilgili çalışmalar, deneyler yapılıyor. Norveç’te rüzgâr enerji santrallerinin yoğun olduğu bir bölgede 68 türbinden 4 adedini rastgele seçerek birer kanadını siyaha boyadıklarında kuş çarpmasının %72 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Özellikle bölgede yaygın olarak bulunan beyaz kuyruklu kartalların kanadı siyaha boyanan tribünlere daha az çarptığı dikkati çekmiştir.
Buradan hareketle rüzgâr enerji santrallerinin kanatlarının kuşlar tarafından daha görünür hale getirilmesi gerekiyor. Özellikle kartal, şahin, kerkenez gibi yerde avına odaklı hareket eden yırtıcı kuşlar, santral kanatlarını ve elektrik tellerini fark etmekte geç kalabiliyor.
2010 yılında yapılan bir çalışmada, elektrik hatlarına çarptığı bilinen farklı kuş türleri incelenmiş ve Turna gibi göçmen kuşların görüş açılarının geniş olduğu, çarpışma risklerinin düşük olduğu, buna karşın kartal gibi yırtıcı kuşların çarpma ihtimalinin yüksek olduğu bulunmuştur.
Rüzgâr enerjisi santrallerinin yoğun bulunduğu bölgelerde, kuş ölümlerinin azaltmak için hem pervane kanatlarına, hem de elektrik iletim sistemlerine parlak işaretleyiciler sürmek, daha görünür hale getirmek etkili görünüyor.
Maliyeti artırmakla birlikte, daha fazla pervanenin siyaha boyanması kuş türlerini korumak açısından önem arz ediyor. Özellikle kuş göç yolları üzerinde bulunan santrallerin boyanması kuş ölümlerini daha da azaltacak gibi görünüyor.
Avrupa genelinde yapılan çalışmalarda rüzgâr enerjisi potansiyelinin 13 terawattın üzerinde olduğu ortaya konmuştur. Bu potansiyel neredeyse gelecek 30 yıl için de gerekli enerjinin kat be kat üzerinde görünüyor.
Rüzgâr santralleri sanıldığı gibi çok fazla kuş ölümlerine neden olmuyor. Tesis edildiği bölgelerde bazı yaşam alanlarını olumsuz etkileyebiliyor. Tek tük de olsa kuş ölümlerini azaltmada kanatların en az birinin boyanması kuş çarpmalarını ve ölümleri en aza indiriyor. Geriye bu santralleri çevre yükünü biraz daha düşürerek tesis etmek kalıyor.