Vejetaryenler küresel ısınma ile daha etkili mücadele ediyor.
Vejetaryenler küresel ısınma ile daha etkili mücadele ediyor. Daha fazla meyve ve sebze yemek, kırmızı ve işlenmiş eti kesmek insanı daha sağlıklı yaptığı gibi karbon salınımını da azaltıyor.
Et üretimi ve tüketimi iklim değişikliğinin önemli unsurlarından sayılıyor. Et için tavuk, sığır ve koyun beslemek, daha fazla yem üretimine ve metan başta olmak üzere daha fazla karbon salınımına neden oluyor.
Dünya Sağlık Örgütü, sebze kökenli gıda tüketimini özendirmek amacıyla önemli çalışmalar yapıyor.
Sebze meyve tüketimini özendirmek suretiyle yıllık ölüm sayısının 5 ila 8 milyon civarında azaltılabileceği tahmin ediliyor. Bu da normal olmayan ölüm oranının %10 azalması anlamına geliyor.
Vejetaryen beslenme ile gıda üretiminden kaynaklanan sera gazı emisyonları da üçte ikiden fazla azaltılacak gibi görünüyor. Yeni projeksiyonlara göre meyve ve sebze tüketiminin artması bekleniyor. Ancak kırmızı et tüketimi ve genel olarak yemekle tüketilen kalori miktarının da artacağı tahmin ediliyor.
Mevcut diyet şekli devam ederse küresel ısınmada gıda üretiminin artması bekleniyor. Dolayısıyla Dünya Gıda Tarım Örgütü hayvansal kökenli gıda kaynaklarının azaltılmasını, meyve ve sebze tüketiminin artırılmasını öneriyor. Süt, süt ürünleri, yumurta ve tavuk eti, kırmızı et tüketimini azaltacak beslenme şekillerinin küresel ısınmayla mücadelede etkili olması bekleniyor. Bazı uzmanlar, hayvan beslemede kullanılan 250 milyon ton tane yemin israf olduğunu belirtiyor.
Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin küresel ısınmayla mücadelede etkili olduğu kadar insan sağlığında da etkili olması bekleniyor. Özellikle obezite ile ilgili sorunlarda hayvansal gıdaların başrolü oynadığı, bu nedenle tüketiminin azaltılması gerektiği, diyetisyenler tarafından da öneriliyor.
Diyet değişikliğinin sağlığa faydalarının yaklaşık üçte ikisinin, özellikle Doğu Asya ve Güney Asya'da olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde meydana geleceği tahmin ediliyor.
Tahminlere göre Çin’de normal olmayan ölüm vakalarının yılda 1.5 milyon civarında azalması bekleniyor. Kırmızı eti kesmek veya aşırı tüketimini azaltmak Çin’de, AB ve ABD gibi diğer ülkelerde de sağlık sorunlarını azaltacak gibi görünüyor.
Rusya ve diğer Doğu Avrupa ülkeleri, özellikle daha az kırmızı et tüketimi nedeniyle kişi başına büyük faydalar görüyorlar.
Beslenme biçimlerinin değişmesiyle gıda kaynaklı emisyonların %29 oranında azalması bekleniyor. Bununla birlikte, küresel ısınmayla mücadelede etkili olacağı beklenmiyor.
İklim değişikliğiyle ciddi şekilde mücadele etmek için daha fazla bitkisel kökenli diyete ihtiyaç duyuluyor. Eğer tüm dünya vejetaryen olursa sera gazı salınımlarını %63 oranında azaltmak mümkün oluyor.
Diyet değişikliklerinin büyük ekonomik faydalarının olacağı da tahmin ediliyor. Sera gazı salınımını azaltmanın yanında sağlık, iş kaybı gibi alanlarda bir trilyon ABD doları tasarruf sağlanacağı bekleniyor.