Türk Sinemasının bir devi daha bu dünyadan göçüp gitti.

Türk Sinemasının bir devi daha bu dünyadan göçüp gitti. Uzun süredir anılmamıştı. Haberi duyan hayret etti. Daha yaşıyor muydu diyen bile oldu. Sanal dünya ne yazık ki insanı esir ettikçe, gerçek dünyanın çınarları unutuluyor. Gelecek yıllarda sanal dünya insanı daha fazla egemenliği altına aldıkça, gerçek dünyanın ehemmiyeti de düşecek gibi görünüyor.
Kartal Tibet, 27 Mart 1938 tarihinde Ankara'da dünyaya gelmiştir. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun olmuş ve uzun yıllar doğduğu şehirde tiyatro yaşamına devam etmiştir.
Suat Yalaz'ın 1960 yılında yarattığı çizgi roman karakteri Karaoğlan’ın sinemaya uyarlanan Karaoğlan Altay’dan Gelen Yiğit filminde başrolü oynamıştır. Karaoğlan'ın Orta Asya’da başlayan serüvenleri Kartal Tibet'in başrolünü üstlendiği 1966 yapımı Karaoğlan: Baybora’nın Oğlu ve Karaoğlan: Camokanın İntikamı ile 1967 yapımı Karaoğlan: Bizanslı Zorba ve Karaoğlan: Yeşil Ejder, 1972 yapımı Karaoğlan Geliyor adlı filmlerle devam etmiştir.
Tarihi kahramanlar, Türk izleyicisinin ilgisini çekmiş, açık sinemalarda neredeyse boş sandalye kalmamıştır.
Kartal Tibet Sezgin Burak’ın yarattığı Tarkan’ı 1969 yılında canlandırmıştır. Gümüş Eyer, Viking Kanı, Altın Madalyon ve Güçlü Kahraman filmleri 1973 yılına kadar çekilmiş ve vizyona girmiştir. Günümüzde milyonluk gelirleriyle kıyaslanan filmleri ona, yirmiye katlayan bu filmler, neredeyse ücra köyler hariç memleketin dört bir yanında oynamış ve izleyici rekorları kırmıştır.
1976 yılında oyunculuğu bırakıp yönetmenliğe başlayan Kartal Tibet’in ilk filmi Tosun Paşa olmuştur. Bu film hala televizyonlarda oynamakta ve ilgiyle izlenmektedir. Yönetmenliğini yaptığı filmler arasında Sultan, Zübük, Gol Kralı ve Şalvar Davası hala ilk günkü heyecanla izlenmektedir.
Kartal Tibet’in 1993-1997 yılları arasında yayınlanan Süper Baba dizisi ve müzikleri tarihi bir mirastır. Yine Zoraki Koca ve Hayat Güzeldir dizileri de keyifle izlenmiştir.
Kartal Tibet 1963 yılında Gündüz Tibet ile evlenmiş ve iki çocuğu olmuştur. Geçtiğimiz Cuma günü evinde hayata gözlerini yummuştur. Nur içinde yatsın.
Oynadığı filmlerin neredeyse hepsi hala güncelliğini koruyor. Hele yönetmenliğini yaptığı filmler bıkmadan usanmadan izleniyor. Aldığı ödüllerin sayısı belli değil. Zamanında çok iyi eğitim alan Kartal Tibet, aldığı eğitimin hakkını binlerce defa vermiştir. Ölümsüz eserler üretmiştir. Türk halkının psikolojisini iyi analiz etmiş, nelere ağlayıp, nelere güldüğünü çok iyi sentezlemiştir. Bugün 60 yaşlarında olanlar, O’nun çevirdiği filmlerle büyümüştür. Senaristliğini yaptığı ve Kemal Sunal’ın oynadığı filmler yıllarca izlenecek kalitededir. Cumartesi günü buluştular. Nur içinde uyusunlar.