İki hafta öncesi eşim Biontech aşısının ikinci dozunu yaptırdı.
İki hafta öncesi eşim Biontech aşısının ikinci dozunu yaptırdı. Sabah 10 civarında yaptırdığı aşının yan etkileri saat 16 civarında kendini göstermeye başladı. Ateş yükselmesi, mide bulantısı kusma ve kas ağrıları olarak ortaya çıkan belirtiler üzerine Üniversitemiz hastanesinin acil servisine baş vurduk. Yaklaşık on on beş dakika sonra nöbetçi doktorun şikayetleri dinleyerek serum ve bir kısım ilaçlarla iki saat kadar sonra eşimin durumu düzeldi. Bu arada ben bekleme salonunda beklerken içeride kara sineklerin cirit atması dikkatimden kaçmadı zira dışarıda sinek yoktu. Bir an evvel hastanenin bu sinekleri yok etmesi gerekir.
Birkaç gün ateşi sürekli bir indi bir çıktı ateş düşürücülerle durumu idare etmek istedi eşim. Ancak beş gün sonrası bir türlü durumu düzelmeyince bu kez Mehmet Akif Ersoy Devlet hastanesine baş vurduk. Aşının mevcut başka bir rahatsızlığını tetiklemesi üzerine ateş sorunun ortaya çıktığını öğrendik ve on günlük bir tedavi ile eşim sağlığına kavuştu.
Devlet Hastanesinde mevcut pandemi koşullarında Hastane yönetimi elinden gelen tüm tedbirleri almış. Ancak hastaneye gelenlerin yoğunluğu ve insanımızın dikkatsizliğinden dolayı insanlar dip dibe yakın mesafede duruyorlar. Hele ultrason ve MR (Em ar) sırasında beklerken insanlar o kadar yakınlardı ki nerdeyse, halay çekme mesafesinde duruyorlardı. İlginçtir bu durumda bile hiç kimsede mesafe konusunda birazcık rahatsızlık duyma emaresini bile görmedik. Eşim ve ben mesafeyi kontrol etmek istesek de insanlar sıkı şekilde bulunma alışkanlığından vaz geçmiş değiller ya da farkında değiller mesafenin. Bunlar vatandaşın umursamazlığı, dikkatsizliği sanırım.
Bir de hastanede karşılaşılan birkaç durumdan bahsedeyim. Corona tedbirleri gereği asansörlere binen insan sayısı doğal olarak azaltılmış vaziyette. Doğal olarak asansör için bir süre bekliyorsunuz şanslıysanız uygun bir asansöre binebiliyorsunuz. Ama bir süre beklediğiniz halde yine de asansörlere binme ihtimaliniz bir şansa kalmış vaziyette. Bu durumda bari merdivenden çıkalım diyorsunuz. İşte vahim durum burada başlıyor.
Devlet hastanesine gidenler bilirler asansörlerin karşısında yaklaşık bir buçuk metre genişliğinde bir merdiven var. Genelde herkes merdivenin sağ tarafını kullanıyor ama merdivenleri kullananlar o kadar çok ki adeta iğne atsanız yere düşmez. Zira bu merdivenleri kullananlar çoğunlukla hastalar ve zorlukla merdiven inip çıkıyor. Hasta yakınları da bir an evvel hastasının tahlil vb ihtiyaçları için acele ediyor. Sağlı sollu birer kişinin kullandığı bu dar merdivenlerde bir de araya acelesi olanların üçüncü hatta dördüncü sırayı oluşturmaları ile ortalık biranda karışıveriyor.
Alın size Corona tedbirleri; Hadi maskeler bir şekilde takılıyor vatandaş tarafından. Hijyeni de aldık kabul ettik. Ya MESAFE ne olacak. İnsanlar merdivenler de birbirlerinin soluklarını hissedebiliyor. Corona ya davetiye çıkartılıyor adeta.
Mehmet Akif Ersoy Devlet hastanesi ilk açıldığında hastanede gördüğüm önemli bir sorunu ve çözümünü kaleme almıştım. Bu yazımda hastane gibi insan yoğunluğunun çok olduğu böyle yerlerde bu kadar dar ve kullanışsız bir merdivenin yetersizliğinden bahsetmiştim, (Allah’tan Üniversite Hastanesinde böyle bir merdiven sorunu yok). Zira bu merdiven acil durum merdiveni olarak yapılmış ancak büyük bir mimari hata olarak normal merdiven yapılmamış. O yazıyı kaleme aldığımda bazı bilir kişiler çok sayıda asansör olduğunu ve ihtiyacı fazlasıyla karşılayacağını bu hastanenin muhteşemliğinden bahsetmişti!
Bende eski bir Sivil Savunma Uzmanı olarak şunları söylemiştim. Diyelim ki (Allah göstermesin) deprem oldu. Kural nedir? Deprem esnasında asansörlere binilmez. Ya da bir yangın çıktı, yine yangın esnasında da asansörler binilmez. Zaten bu tür felaketlerde asansörlerin çalışması durur. En azından yaşanılan durumdan dolayı elektrikler kesilir, asansörler yine durur, hem de içindekilerle beraber. Böyle olası bir yangında, kaza da ya da yaşanabilecek bir depremde hastalarda, görevli personelde o daracık merdivene hücum edecek (Böyle yerlerdeki merdivenler normalden daha geniş güvenli ve sağlam yapılır). Kimi yukarı çıkmak isterken kimisi de aşağıya inmek isteyecek panikle. Yaşanabilecek izdihamı hayal bile edemiyorum zira normal veya Corona’lı bir günde bile o merdivenlerde insanlar bir birilerini adeta ezecek gibi hareket ediyorsa Allah böyle afetlerden kazalardan korusun. Ama sadece dua etmekle işi Allah’a havale etmekle bu iş çözülmez.
Daha önce bu konuda yazdığım yazıda Corona gibi bir salgın ortamında yaşanan manzara daha büyük afet ve kazalarda yaşanabilecekler için adeta bir uyarı konumunda. Benim bu konudaki önerim: Bu saatten sonra ve de mevcut mimariden dolayı daha geniş ve kullanışlı bir merdiven yapılması mümkün görünmüyor. O halde bu durumda en akılcı çözüm alt giriş kapısı girişindeki ve ana giriş kapısı iç ön kısımlarında bulunan boşluklardan yararlanılarak buralara yürüyen merdivenler inşa edilmelidir. Olası bir afet yangın veya benzeri durumda asansörler gibi elektriklerin kesildiğinde bile yürüyen merdivenler dursa bile, yürüyen merdivenler konumları gereği insanlar buraları normal merdiven olarak da kullanabileceklerdir.
Üstelik sayısı ve genişlikleri acısından iniş ve çıkışları organize etmek ve koordinasyon halinde hastaların ve personelin tahliyesi çok daha rahat ve güvenli gerçekleşecektir. Belki başka çözümlerde geliştirilebilir ancak başa kötü bir olay gelmeden ben yetkilileri uyarmış olayım. Yoksa bu durumda mağdur olacakların sorumluluğunu hepsinden öte vicdanlara nasıl hesap verilecektir. Yetkililerin bir an evvel bu soruna çözüm geliştirmeleri gerekli zira testi kırılmadan çözüm üretilmelidir. Ben den söylemesi. Saygılarımla.