.
Tarımsal üretimde sentetik ilaç kullanımı her geçen gün artmaktadır. Artan ilaç sayısı, tarım alanlarında böcek, kelebek ve benzeri türleri yok etmeye devam etmektedir. Aynı alanlarda bal arıları da ciddi zarar görmektedir.
Kimyasal uygulamalarının yoğun olduğu tarım alanlarında arılarda koloni gelişimini de yavaşlatmaktadır. Koloni gelişimi daha çok arı ölümlerine bağlanmaktadır. Arılar öldükçe
koloni nüfusu düşmekte ve koloni zayıflamaktadır. Aslında koloninin zayıflaması ana arı performansından da kaynaklanmaktadır.
Texas A&M Üniversitesinde yapılan bir araştırmada, toksik tarım ilaçlarının ana arı fizyolojisini ve yumurta performansını da etkilediği tespit edilmiştir. Varroaya karşı kullanılan ilaçlar bile ana arının yumurta performansını düşürmektedir. Ayrıca pestisitlerin, azalan bal arısının hastalık ve zararlılara daha dirençsiz hale geldiği gözlenmiştir.
Tarım alanlarında bal arıları pestisitlerin kombine etkisine maruz kalmaktadır. Yabancı otlara, hastalık ve zararlılara karşı kullanılan ilaç etken maddeleri kokteyl etkisi yapmaktadır.
Texas A&M üniversitesinden bir gurup araştırmacı, hangi pestisitlerin (ot ilaçları, böcek ilaçlar, ve mantar ilaçları) kombinasyon halinde yaygın olarak kullanıldığını belirlemişler ve laboratuvar ortamında bal arılarıyla test yapmışlardır.
Araştırmacılar pestisit içermeyen veya pestisit bulaştırılmış balmumu ile kaplanmış plastik ana gözlerinde yetişen kraliçeleri takip etmişlerdir. İlaçlı ana gözünden çıkan ana arılar, kovanlara aktarılmış ve yumurta bırakma sıklığı ile arılar üzerindeki hakimiyetleri incelenmiştir.
Böcek ilaçları bulaştırılmış balmumumdan yapılmış ana gözünde yetiştirilen kraliçelerin yumurta bırakma performansları önemli ölçüde düşmüştür. Koloni nüfusunun artışında gerileme ortaya çıkmıştır. Aynı kolonideki işçi arı performansı da düşmüştür.
Tarımsal ilaç bulaştırılmış ana arı gözlerinden gelişen ana arılarda gözlenen en önemli sakatlıklardan biri de ana arıların işçi arılar üzerindeki hakimiyetlerinin azalması olmuştur. Bu ana arılar yeterli feromon salgılayamadıkları için işçi arıları yönetmekte güçlük çekmişlerdir. Polen ve nektar toplanması, su taşınması düzensiz gerçekleşmiştir.
Yetişkin bir kraliçenin sağlığı, gelişim aşamalarında pestisitlere maruz kalmasından etkilenmektedir. Tarım alanlarında yoğun olarak kullanılan pestisitler, ana arı sağlığını da bozmaktadır. Ana arının sağlığının bozulması bütün koloniyi etkilemekte, verimsiz ömrü kısa bir koloni ortaya çıkmaktadır.
Yeni yasaklanmaya başlayan neonikotinoid böcek ilaçları, arılara ciddi zararlar verdiği gibi yıllarca koloni çöküşlerinde, ana arı gelişimine zarar vermek suretiyle başrol oynamıştır. Elbette bu zarar dolaylı olarak tozlaşma, meyve ve tohum tutumuna da yansımıştır. Bu kimyasallar sadece işçi arıların uçuş performansını düşürmekle kalmamış, davranışlarını da olumsuz etkilemiştir.
Pestisitler, bal arılarının hastalık ve zararlılara karşı savunma güçlerini de düşürmektedir. İlaçlı alanlarda arıların polen ve nektar toplaması esnasında etken maddeleri de kovanlara taşıması kaçınılmazdır. Dolayısıyla özellikle ilkbaharda koloni bölme ve ana arı yetiştirme sezonunda zirai mücadele ilaçlarının etken maddeleri daha büyük zararlar vermektedir. Bu nedenle ana arı üretiminde tarım alanlarından uzak bölgeler seçmek gerekmektedir.