.
Küresel ısınma ve kuraklıkla ilgili yapılan hesaplar bir türlü tutmuyor. İklim beklenilen süreden çok daha hızlı değişiyor. Bilim adamları değişimin binlerce yıldır ilk defa bu kadar hızlı gerçekleştiğine dikkat çekiyorlar.
İklim değişimini yavaşlatmanın tek yolu olarak karbondioksit, metan ve diğer emisyonların azaltılmasından başka çare bulunmuyor. Dünyanın enerji kullanımı her geçen gün hızla artıyor ve bu artan ihtiyacı karşılamak için daha fazla kömür, petrol ve doğalgaz tüketiliyor.
Bilim insanlarının hazırladığı rapora göre önümüzdeki on yıllarda beklenen 1,5 derecelik sıcaklık artışı daha kısa sürede gerçekleşecek gibi görünüyor.
İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının 1850-1900'dan bu yana yaklaşık 1,1°C'lik ısınmadan sorumlu olduğu görünüyor. Gelecek 20 yıl içinde ise 1.5 derece daha artması bekleniyor.
İklim değişiklikleri hemen bütün iklim özelliklerinde kendini gösteriyor. Sıcaklık, yağış, oransal nem ve hava hareketleri geçmişe göre çok daha farklı ortaya çıkıyor. İklim değişiklikleri bölgelere göre de farklılık gösteriyor. Kutuplarda ısınma, dünyanın diğer bölgelerine göre iki kat daha fazla gerçekleşiyor.
İklim değişikliği su döngüsünü yoğunlaştırıyor. Dünyanın birçok bölgesinde daha yoğun yağış ve buna bağlı sel ve daha yoğun kuraklık getiriyor. Kurak sezonlar uzuyor.
İklim değişikliği yağış modellerini etkiliyor. Kışı sert geçen yüksek enlemlerde yağış ihtimalleri artıyor. Akdeniz iklimi gibi yarı tropik bölgelerde ise yağışlar azalıyor, kuraklık artıyor.
Kıyı bölgeleri, 21. yüzyıl boyunca deniz seviyesinin sürekli yükselmesine tanık olacak gibi görünüyor. Deniz seviyelerinde kıyı taşkınlarının artması bekleniyor. Daha önceki asırlarda 100 yılda bir meydana gelen aşırı deniz seviyesi yükselmesi olaylarının daha sıklıkla meydana gelme ihtimali bulunuyor.
Daha fazla ısınma mevsimsel kar örtüsü kaybını, buzulların ve buz tabakalarının erimesini sağlıyor. Kutuplardaki buz yükü azalıyor.
Hızlı ısınma okyanuslarda ısı dengelerini bozuyor. Denizel ekosistemlerde balık göçlerine neden oluyor ve yaşam alanlarını değiştiriyor.
Tropikal iklimin hüküm sürdüğü alanlarda muson mevsiminde önemli değişikliklerin gerçekleşmesi bekleniyor. Yağışlı mevsimlerin kısalması, yağış miktarının azalması, Amazon gibi çok fazla su taşıyan nehirlerin taşıdığı su miktarını düşürüyor.
Sıcaklık artışı, kurak yaz sezonlarını uzatıyor. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü coğrafyalarda sonbahar yağışları bir ay gibi gecikiyor. Bu durum orman yangınlarının artmasına neden oluyor.
İklim değişikliğine bağlı olarak meydana gelecek felaketlerin önüne geçmede, karbondioksit salınımının önüne geçmekten başka çare bulunmuyor. Metan gibi diğer sera gazlarının salınımında da ciddi tedbirlerin alınması gerekiyor.
Hızlı ısınmaya karşı bütün dünyanın, özellikle sanayi ülkelerinin top yekûn mücadele etmesi gerekiyor.