Korona tedbirleri kapsamında okullar açılıyor. 100 yıl içerisinde eğitimi sekteye uğratan böyle büyük bir felaket yaşanmamıştı.
Korona tedbirleri kapsamında okullar açılıyor. 100 yıl içerisinde eğitimi sekteye uğratan böyle büyük bir felaket yaşanmamıştı. Birçok uzman bir yılın kaybolduğuna dair iddialarda bulunuyor ama uzaktan eğitimle kısmen de olsa yılın kayıp yıl sayılmayacağını belirtenler de var. Bir şekilde okullar açılacak artık. Hastalığın yayılmasını önlemek için tedbirleri sıkı tutmakta yarar var. Aksi halde kapanma tekrar gündeme gelebilir.
Salgını önlemenin öncelikli yolu aşıdır. Halen dünyada kullanılan aşıların tamamı COVID-19’u önlemede etkili görünüyor. Delta gibi bazı varyantların yeni enfeksiyonlara neden olma olasılığı daha yüksek olabilir. Ancak aşılar bu yeni varyantlarda da etkili olmaktadır.
Bir okulda aşılanan kişi sayısı ne kadar fazlaysa, okulda salgın riski o kadar düşük olur. Aynı zamanda salgının yayılma olasılığı da önemli derecede düşer. Bunun için bütün dünya aşılama yaşını düşürmeye devam ediyor. Aynı zamanda anne baba ve öğretmenlerde aşılanmadık kimsenin kalmamasında yarar var.
Maske takmak ikinci önemli tedbir görünüyor. Okullarda eğitim gören öğrenciler ve çevrelerindekilerin hepsi aşılanmamış olabilir. Bu nedenle eğitim kurumlarında maske takmaya özen gösterilmesinde yarar görünüyor.
Kafeterya, kütüphane ve diğer mekanlarda yaygın olan pleksiglas bariyerler pahalı olabilir ancak masa, sıra, sandalye gibi bariyerlerle teması azaltmak hastalığın yayılma olasılığını düşürüyor.
Günlük sıcaklık kontrolleri ve öğrencilerin hastalık belirtisi taramasının da halka açık ortamlarda çok etkili görünmemekle birlikte yararlı bulunuyor. Okul ortamında bulunan kişilerden testi pozitif çıkanları ev karantinasına göndermek yayılmayı önlemede etkili oluyor.
Öğrenciler arası mesafenin 2 metre tutulması, sınıfları şubelere ayırarak mevcutlarının düşürülmesi bulaşmayı önleyecek önemli tedbirler arasında yer alıyor.
Okullarda öğle yemekleri de bulaşmayı artıran bölgeler olarak kabul edilmektedir. Kumanya öneren uzmanlar bulunmaktadır. Yemek masalarında öğrenci sayısının azaltılması, yemek saatinin uzatılması hastalık bulaşmasını önleyebilir.
Servisler en önemli bulaşma alanlarından. Sürekli dezenfekte edilmesi ve taşıma kapasitelerinin düşürülmesi gerekiyor.
Çocuklar elbette hastalığa toleranslılar. Çok fazla etkilenmiyorlar. Çoğu belirti bile göstermiyor. Dolayısıyla serviste, okulda, kütüphanede, yemekte, sınıfta birbirlerine bulaştırma ihtimalleri çok yüksek. Bir şekilde hastalığı hane bireylerine veya sınıf arkadaşlarına, öğretmenlerine bulaştırabilirler. Bu nedenle, görünmez tehlikeyi maske, mesafe, hijyen konularına ağırlık vermek gerekiyor. Yoksa vaka sayıları artıyor. Sürü bağışıklığı için 12 yaş üstünün aşılanması çalışmalarını tamamlanması gerekiyor.