Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Üniversitemizin ortak olduğu Probiyotics in Animal Husbandry projesinin ilk toplantısını Eski Zağra’da gerçekleştirdikten sonra, proje ortağı Tarım Enstitüsü’n

Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Üniversitemizin ortak olduğu Probiyotics in Animal Husbandry projesinin ilk toplantısını Eski Zağra’da gerçekleştirdikten sonra, proje ortağı Tarım Enstitüsü’nü gezme ve inceleme fırsatı bulduk.
Tarım Enstitüsü. Orta Güney Bulgaristan'da, Eski Zağra-Stara Zagora'nın 8 km güneydoğusunda yer alıyor. 1898 yılında kurulan Hayvancılık Çiftliğinin üzerine kurulmuş bir enstitü.
16.02.1942 tarihli Çar III. Boris'in bir kararnamesi ile kurulan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’ne çevrilmiş ve hayvancılık ıslahında önemli çalışmalar yapmış.
Enstitü ve ortakları, asırlık geçmişinde sığır, koyun ve kümes hayvanları alanında ırk oluşumu ve genetik yapının korunması alanında önemli bilimsel araştırmalar yapmış ve bölge hayvancılığını geliştirmiştir. Enstitüdeki bilim ekibinin faaliyet ve çabaları ile Bulgar Esmeri, siyah alaca sığır ırklarını, ince yünlü Trakya merinosu ve yine sütçü koyun ırklarını geliştirmişlerdir. Islah çalışmaları yoğun olarak devam ediyor.
Tarım Enstitüsü'nden bir araştırma ekibi, sığır yetiştiriciliğinin gelişmiş olduğu ülkelerdeki metodolojik başarılara göre, ulusal popülasyondan ineklerin ve boğaların genetik değerinin üretken ve doğrusal tanımlayıcı özellikler üzerinde değerlendirilmesi için yeni model geliştirmişler ve 1990 yılından itibaren uygulamışlardır. Hayvanların damızlık seviyelerini gelişmiş ülkelerle aynı seviyeye taşımışlardır.
1996'dan bu yana enstitü INTERBULL ve ICAR'ın üyesi olup, Bulgar sığır, koyun, tavşan ve kümes hayvanlarının korunması ve geliştirilmesi için bir önemli genetik stoka ulaşmıştır.
Enstitü, Bulgar esmeri, Bulgar siyahı ve Simmental sığır ırkları ile Charolais, Trakya ince yünlü ve yerel koyun ırklarını muhafaza etmektedir.
Enstitünün ana faaliyeti sığır, koyun ve kanatlı ırklarının gen havuzunun korunmasıdır. 2002 yılında, Tarım Enstitüsü, Beyaz Yeni Zelanda ve Kaliforniya ırklarından 600 ana tavşanı İtalya'dan ithal ederek endüstriyel etçi tavşan yetiştiriciliğine de başlamıştır.
Enstitüde, tavuk ve hindi ıslahı alanlarında da hem etçi hem de yumurtacı ırkların geliştirilmesi yanında gezen tavuk sektörüne uygun ırkların geliştirilmesi için de çalışmalar yapılmaktadır.
Tarım Enstitüsünde yetiştirilen elit hayvanlar, sığır, koyun, kümes hayvanları ve tavşanlar, ülke genelinde yüzlerce özel çiftliğin kurulmasına hizmet etmektedir. Tarım Enstitüsü, AB şartlarına uygun kaliteli hayvancılık ürünleri üretimi ve büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanları ve sulu tarım alanında çiftçileri desteklemek için de araştırma projeleri geliştirmektedir. Son yıllarda mısır ve buğday araştırmalarına da yer vermektedir.
Alanında uluslararası yayınları bulunan doktorasını tamamlamış, çok sayıda Profesör ve Doçentin çalıştığı enstitüde bilim insanları özgün araştırmalarına büyük özveri ile devam ediyorlar. Eski binalar ama güçlü laboratuvarlarıyla dikkati çekiyorlar.