Yoksul ülkelerde kişi başına enerji tüketimi oldukça düşük düzeylerde bulunuyor. Zengin ülkelerde ise israf denilebilecek düzeyde enerji harcanıyor.

Yoksul ülkelerde kişi başına enerji tüketimi oldukça düşük düzeylerde bulunuyor. Zengin ülkelerde ise israf denilebilecek düzeyde enerji harcanıyor.
Yoksulluk üzerine yapılan araştırmalar, yoksulluk eşiklerini tanımlamak için genellikle gelire dayalı bir tanım kullanıyor. Fakirlerin günlük ihtiyacı 1,9 dolar ile 5,5 dolar arasında değişiyor. Yeterli barınma, beslenme, temiz su, sanitasyon, ısınma, yemek pişirme ve soğutma gibi refah için ihtiyaç duyulan hizmetleri sağlamak, ulaşım ve iletişim teknolojileri aracılığıyla fiziksel ve sosyal faaliyetlerde bulunmak normal bir insan için gerekli koşullar olarak tanımlanıyor.
Yoksulluğu giderme çalışmalarında en önemli sorun, Sahra Afrika’sında nüfusun %60'ından fazlasının sağlıklı yaşam koşulları için belirlenen göstergelerin çok altında bulunuşu olarak görülüyor. Güney ve Pasifik Asya'da sağlık hizmetlerinden yararlanma ve su erişimi, temiz yemek pişirmeye erişim ve termal konfor gibi göstergelerde büyük eksiklikler ortaya çıkıyor. Aynı bölgelerde beslenme alanında da büyük eksiklikler bulunuyor.
Yoksul ülkelerde en önemli enerji gideri barınma ve ulaşım hizmetlerinde görülüyor.
Küresel nüfusun çoğunluğu şu anda yeterli düzeyde motorlu ulaşıma sahip bulunmuyor. Gelişmiş ülkelerde motorlu ulaşım alanında tasarruf çağrıları yapılıyor. Burada temel amaç çevre kirliliğini azaltmak. Toplu taşıma hizmetlerinin geliştirilmesi için çalışılıyor.
2015'ten 2040'a kadar herkes için ideal yaşam koşullarının sağlanması için yeni evler, yollar ve diğer malzemeleri inşa etmek için küresel olarak gereken ön enerji ihtiyacının 6 kat artması öngörülüyor.
Çoğu ülke için, özellikle Afrika'daki birçok yoksul ülke için, enerji kullanımında benzeri görülmemiş bir büyüme ve daha adil dağıtılmış büyüme, yüzyılın ortalarından önce ideal yaşam koşullarına ulaşma hedefi bulunuyor. Bu nedenle, ülke hedeflerini belirleyenler için en büyük zorluk, enerji kullanımında adil olmayan paylaşım görünüyor.
Dünya çapında insana yakışır bir yaşam için ihtiyaç duyulan enerji miktarı, sıcaklık artışını 1,5 derecenin altında tutan, küresel ısınmayla mücadele programlarını dikkate alan planlarda toplam enerji talebinin yarısı öngörülüyor. Herkes için ideal yaşam koşullarına ulaşmak için gerekli enerji ihtiyacının sağlanması, küresel ısınmayla mücadele programlarıyla çelişiyor. Bu nedenle beyaz enerji kaynaklarından daha fazla yararlanmak gerekiyor.
Dünyanın yoksul bölgelerinde kişi başına enerji tüketimi çok düşük düzeylerde bulunuyor. Ancak yemek pişirme gibi faaliyetlerde hatırı sayılır enerji israfı bulunuyor.
Dünyada ideal yaşam koşulları için gerekli enerji mevcut görünüyor. Ancak gıdada olduğu gibi israfın önüne geçilmesi gerekiyor.
Enerjinin adil kullanımı konusunda yapılacak iyileştirmeler, yoksulların da ideal yaşam standartlarına ulaştığında ihtiyaç duyulan enerjinin sağlanacağı konusunda iyimser araştırma sonuçları bulunuyor.