OPET Tarihe Saygı Projesi’nin 15’inci yılına özel sergisi açıldı. “Paylaştıkça Çoğalan Zenginlik” sergisi Troya Müzesi’nde ziyaretçilerle buluşuyor.

OPET Tarihe Saygı Projesi’nin 15’inci yılına özel sergisi açıldı. “Paylaştıkça Çoğalan Zenginlik” sergisi Troya Müzesi’nde ziyaretçilerle buluşuyor.
 
OPET’in 2006 yılından bu yana sürdürdüğü sosyal sorumluluk projesi Tarihe Saygı’nın 15 yıllık hikayesine ışık tutan “Paylaştıkça Çoğalan Zenginlik” sergisi, 4 Eylül’de Troya Müzesi’nde açıldı. Sergi ile Gelibolu’da başlayıp 2018’de kadim Troya topraklarında devam eden OPET Tarihe Saygı projesinin öyküsü, Troya Müzesi’nin büyülü atmosferinde ziyaretçilerle buluşuyor. İki ay sürecek sergi, farklı kültürel etkinliklere de sahne olacak.
  
OPET’in “Tarihe Saygı Projesi” kapsamında Gelibolu Tarihi Alanı’nda gerçekleştirdiği tüm çalışmalar ile dikkat çekiyor.
 
“2018 Troya Yılı” kapsamında  ‘Arkeo-Köy’ kimliği kazanan Tevfikiye ve Etno-köy olarak yenilenen Çıplak Köyü’ndeki dönüşümün hikayesi, Paylaştıkça Çoğalan Zenginli, k Çanakkale’nin Kültür Mirası: Gelibolu’dan Troya’ya OPET Tarihe Saygı Projesi” sergisi çatısı altında, yilin müzesi seçilen Troya Müzesi’nde sanatseverlerle buluşuyor. “Paylaştıkça Çoğalan Zenginlik” sergisi, sosyal sorumluluk anlayışına yeni bir boyut kazandıran Tarihe Saygı Projesi’nin 15 yıllık serüvenine ayna tutuyor.  Çanakkale topraklarında hayata geçirilen fiziksel ve toplumsal dönüşümü tüm yönleriyle ele alan sergi, 4 Eylül – 4 Kasım 2021 tarihleri arasında sürecek. Bir kolu da Tevfikiye Galeri’de yer alan sergi; söyleşiler, belgesel gösterimleri ve Çıplak Köyü’nün kültürel tarım mirasını anlatacak etkinliklerle doyurucu bir içerik sunuyor. Bu kapsamda Çanakkale tarihini ve Troya arkeolojisini, bölgede yaşayanların anı ve deneyimleri üzerinden ele alacak canlı söyleşiler, kökleri Troya’ya uzanan geleneksel üretim tekniklerine dair sunumlar 2 aya yayılan bir takvimde hayata geçirilecek.
 
Tüm Türkiye’de örnek alınacak ve dikkat çeken çalışmalar Çanakkale ve bölgesine ayrı bir renk, kimlik ve anlam katıyor.
 
OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, sergiye ilişkin şöyle konuştu: “Tarihimizin en önemli sayfalarının yazıldığı Gelibolu topraklarında 15 yıldır sürdürdüğümüz Tarihe Saygı Projesi kapsamında yarımadayı çağdaş bir görünüme kavuşturmak için birçok önemli çalışmaya imza attık. Milli park sınırları içerisinde yer alan 8 köy, Eceabat ilçesi, 57. Alay ve  Akbaş Şehitliği’nin ardından Tarihe Saygı Projesi ile başlattığımız değişimin önemli bir devam halkası olarak Troya bölgesinde çalışmalarımıza devam ettik. Tevfikiye Köyü’nü Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları ve figürlerinin yanı sıra tarihi ve mitolojik değerlerini ön plana çıkartarak ile “Arkeo-köy”e dönüştürdük ve bugün Tevfikiye Arkeo-köy, Troya Antik Kenti’ne yapılan ziyaretler sırasında turistlerin odak noktası olan bir köy kimliğine sahip... Anadolu geleneğinin kültür mirasını temsil eden tüm katmanlara dair öğeler, dokular ve öyküler barındıran Çıplak Köyü’nü ise etnografya kelimesinden türetilen “Etno-köy” kavramı kapsamında yeniledik. Projemizin 15’inci yılında dünya çapında üne sahip olan Troya Müzesi’nde bir sergi ile taçlanması çok gurur verici… Bundan sonra da aynı vizyon ile çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
 
Alkışlar Öztürk’e…