Teknoloji geliştikçe buluşlara yenileri ekleniyor. Özellikle yaban hayatını izlemede elektronik vericiler önemli iş görüyor.

Teknoloji geliştikçe buluşlara yenileri ekleniyor. Özellikle yaban hayatını izlemede elektronik vericiler önemli iş görüyor.
Her sonbaharda milyarlarca kuş, sıcaklık düştüğünde ve kışı daha uygun iklimlerde geçirmek için yiyecek kıtlaştığında üreme alanlarını terk ediyor ve baharın başladığı gıdanın bollaştığı yerlere gidiyor. Bu efsane yolculuklar binlerce kilometreyi buluyor. Hatta okyanus ve çöl geçişleri durup dinlenmeden gerçekleşiyor.
Şimdiye kadar, göçmen kuşların genellikle 2000 metrenin altında uçarak göç ettikleri biliniyordu. Çok nadir durumlarda 4000 metrenin üzerine çıktıkları tahmin ediliyordu. İsveç’te yapılan bir araştırmada, iki kuş türü incelenmiş ve ilginç sonuçlar bulunmuş.
İki kuş türüne takılan elektronik kaydedicilerle gerçekleştirilen araştırmada kamış ötleğeni ve su çulluğunun göç esnasında 8000 metrenin üzerine çıktığı belirtiliyor.
Veri kaydedici takılan kamış ötleğeni ve su çulluğu göçlerini 30 ile 90 gün arasında tamamlıyorlar. Göç süresini hava şartları yakından etkiliyor.
Kamış ötleğenlerinin yaklaşık 30 gram ağırlığında ötücü bir kuş. Diğer ötücü kuşların çoğu gibi, kamış ötleğenleri de normalde sadece geceleri uçuyorlar. Gündüzleri genellikle yere iniyor, dinleniyor ve besleniyorlar. Kuzey Avrupa’dan Sahra Altı Afrika’ya göç ediyorlar. Göçleri yaklaşık bir ay sürüyor. Kamış ötleğenleri, Akdeniz ve Büyük Sahra Çölünü geçişleri sırasında uçuş sürelerini uzatıyorlar. Yaklaşık 35 saat boyunca uçarak beslenme ve dinlenme şansı olmayan bölgeleri geçiyorlar.
Su çulluğu, İsveç'in kuzeyindeki dağlarda üreyen ve yaklaşık 200 g ağırlığında bir kuş türüdür. Araştırma ekibi bu kuşu on yıldır incelediğini belirtiyor. Bu tür de Sahra Altı Afrika’ya göç ediyor. Yaklaşık olarak 6000 kilometre yol kat ediyor. Göç ettikleri bölgelerde kışı geçiriyorlar. Göç süreleri 60 ila 90 gün arasında değişiyor. Su çulluğu çok uzun süren bu yolculuğunu uzun süren kesintisiz uçuşlarla gerçekleştiriyor.
Gece ve gündüz uçuşlarını içeren uzun yolculuklar sırasında, kamış ötleğenleri ve su çullukları, şafakla birlikte uçuşa başlıyorlar, dikine bir uçuşla 3000 metreye çıkıyorlar. Geceleri 2000 metrelik bir irtifada uçuş yapıyorlar.
Araştırmaya göre, her iki tür de düzenli olarak 5.000 ila 6.000 metreyi bulan irtifaları kullanıyor. Yine veri kayıt cihazı takılan kuşlardan birinin 8000 metrenin üzerine çıktığı dikkati çekiyor.
Yüksek irtifada gerçekleşen göçlerde aslında hava şartları sıcaklık yönünden zor görünüyor. Kuşların çıktığı yüksekliklerde sıcaklığın eksi 20 dereceye düştüğü dikkati çekiyor. Kuşlar bu düşük sıcaklıklarda kanat hareketleriyle vücut sıcaklıklarını muhafaza edebiliyorlar. Aynı zamanda enerjilerini daha uzun süre koruyabiliyorlar. Bu durum, terleme yeteneği olmayan bu göçmen kuşların yüksek irtifada daha verimli yol kat ettiklerini gösteriyor.