Bu da nereden çıktı diyor insan. Küresel ısınmayı, hava kirliliğini, çevre kirliliğini, gürültü kirliliğini konuşurken insanoğlu, ışık kirliliğinin sonradan farkına vardı.
Bu da nereden çıktı diyor insan. Küresel ısınmayı, hava kirliliğini, çevre kirliliğini, gürültü kirliliğini konuşurken insanoğlu, ışık kirliliğinin sonradan farkına vardı.
Araştırmalar, küresel ışık kirliliğinin 25 yılda en az %49 arttığını gösteriyor. Bu rakam yalnızca uydular aracılığıyla görülebilen ışığı içeriyor. Oysa gerçek artışın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Küresel olarak %270'e kadar, bazı bölgelerde %400'e kadar bir artış olduğu öngörülüyor.
Işık kirliliği ile ilgili olarak yapılan araştırmada bölgelere göre farklılıklar olmakla birlikte, ışık emisyonunda %50’ye yakın bir artış görülüyor. Daha verimli aydınlanma araçları geliştirilmiş olmasına rağmen ışık kirliliğinin azaldığına veya yavaşladığına dair bir kanıt bulunmuyor.
Yapılan çalışmalar, ışık kirliliğinin küresel bir sorun olarak ne kadar kötü hale geldiğine dair net kanıtlar sunmakla kalmıyor, aynı zamanda daha da kötüleşmeye devam ettiğini ve muhtemelen daha hızlı bir oranda olduğunu gösteriyor.
LED ışık kullanımı son yıllarda hızla artıyor. LED kullanımı halihazırda atmosfere yayılan ışık miktarını azaltacak düzeyde bulunmuyor.
LED'ler önceki lamba teknolojilerinden daha fazla mavi ışık yayyıyor, ancak uydu sensörleri bu mavi ışığa karşı kör olduğu, algılamadığı için ışık kirliliğini net olarak ortaya koyamıyor. Sadece algılanan ışık dalga boyları veya renklerine göre ışık kirliliğinin arttığı aşikâr. Ancak gerçek boyutu bilinmediği için ışık kirliliğinin önüne geçmek için herhangi bir eylemde bulunulmuyor. Oysa sokak ve bahçe aydınlatmalarında çok daha fazla ışık kaynağı kullanıyor. Bu nedenle ışık kirliliğinin gerçek boyutu hakkında net bilgiler bulunmuyor.
Çalışma bulgularına göre, Asya, Güney Amerika, Okyanusya ve Afrika'da sürekli artan ışık kirliliği buluyor. Avrupa'da, algılanan ışık 2010'a kadar artıyor ama son zamanlarda dengeli görünüyor. Kuzey Amerika'da ışık kirliliğinde bir azalış olduğu dikkati çekiyor.
Mavi ışık açısından zengin LED'lere geçişin çoğu yerde ışık kirliliğinin artmasını maskelediğine inanılıyor. Mavi ışıkta LED’lerle birlikte ortaya çıkan ışık kirliliği henüz kayıtlara geçirilemiyor.
Yaygın inanışın aksine, beyaz LED takılı sokak lambalarının kullanımı enerji tasarrufu sağlıyor ama ışık kirliliğini azaltmıyor.
Son 25 yılda, LED aydınlatmaya geçişle birlikte ışık kirliliğinde artışın hızlandığı dikkati çekiyor. Eğer ışık kirliliğinin önüne geçilmezse kelebek ve böcek nüfuslarında ciddi değişimler ortaya çıkacak gibi görünüyor. Güve kelebeklerinde azalış buna işaret ediyor.
Biyolojik çeşitlilik küresel ısınma ve kimyasal kirlilikten ciddi zarar görüyor. Işık kirliliği çeşitliliği daha da azaltacak potansiyele sahip bulunuyor.
Işık kirliliğinin böcek popülasyonları üzerindeki etkileri henüz bilinmiyor. Azaltacağı yönündeki kanaatler araştırmalara bağlı olarak güçleniyor.
Düğmelerin üzerine enerji tasarrufu için yazılan ‘Gereksizse Söndürün’ ibaresini ışık kirliliği için de tekrar kullanmak gerekiyor.