Bu yıl üniversite tercihi yapacak aday sayısı epey azdı.

Bu yıl üniversite tercihi yapacak aday sayısı epey azdı. Taban puanların düşürülmesine rağmen on binlerce boş kontenjan kaldı. İkinci ek yerleştirmede de boş kalan kontenjanların çoğu boş kaldı. Gençler gelecek seneki sınava çoktan hazırlanmaya başladı. Ancak ek yerleştirme çalışmaları devam ediyor. Özel üniversiteler ciddi kontenjan açığı verdiler. Doğu bölgelerindeki bölümlerin önemli bir kısmı tercih bile almadı.
Doğu illerindeki üniversitelerde boş kalan bölümler daha fazla olmakla birlikte, yurdun hemen her yerinde bazı bölümlerin tercih almaması veya açılan kontenjanların çok gerisinde kalan tercihlerin iyi irdelenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, kamu yatırımları ve hizmetin önceliklerinde önemli hatalar yapılabilmektedir. Örneğin bundan on beş yıl önce, Fen Fakültelerinin bir çok bölümü kontenjan açığı vermişti. Oysa bu bölümlere hemen bütün üniversitelerde ciddi yatırımlar yapılmıştı. Hatırı sayılır kamu kaynağının kullanıldığı bölümlerin tercih edilmemesi kaynak israfına neden olmaktadır.
Gerek araştırma, gerekse eğitim yatırımları günümüzde muhatap bulamayacak hale gelmiştir. Ülke genelinde fen fakülteleri ile ziraat ve mühendislik fakültelerinin bazı bölümleri tercih almamaktadır.
Ziraat fakültelerinde tarla bitkileri, toprak, zootekni, biyosistem mühendisliği bölümleri bazı yıllarda ciddi kontenjan açığı vermektedir. Ek kontenjanlarla bir miktar öğrenci gelse de bu bölümlerimizde eğitim sistemlerinin yeniden şekillendirilmesinde veya eğitim sitemlerinin birleştirilmesinde yarar vardır.
Gençlerimiz bazı alanlarda eğitim görmeyi uygun görmemektedir. Gelecekleriyle ilgili karar verirken, daha çok istihdam alanları geniş olan, iş bulma şansı yüksek bölümleri tercih etmektedirler. Puanı tuttuğu halde bir fakülte diploması sahibi olmayı düşünmeyen gençlerin hayata bakışları ve güncel konuları nasıl değerlendirdikleri iyi irdelenmelidir. Bunun için internet ortamlarında açılacak forumlar, yine dershanelere yeniden kayıt yaptıran gençlerle yapılacak anketler, eğitim sistemlerinin düzenlenmesinde yardımcı olabilir. Öğretim üyesine bağlı olarak açılan bölümler kamu kaynaklarının bir noktadan sonra heba edilmesine neden olmaktadır.
Bir tarım ülkesinde tarımla ilgili alanlarda boş kontenjanlar, bir yerde köyden şehre göçün nedenlerini de izah etmektedir. Tarımsal üretim değeri yüksek olmakla birlikte, kazançla ilgili sıkıntılar, tarımda geleceğin karanlık olduğu düşüncesini yaygın hale getirmektedir. Oysa teknik kapasitesi yüksek mühendislere sahada sürekli ihtiyaç duyulmaktadır. Bu anlamda çalışma sahasının istedikleri teknik personelin nitelikleri de sorgulanmalıdır. Aksi takdirde hangi alanda olursa olsun hizmet edecekle hizmeti alacak olanların bir araya getirilmesi imkânsızdır. Aynı dili konuşmayanların anlaşması zor olduğu gibi, bilginin ürüne dönüşümü de sekteye uğramaktadır. Bu durum hem kamu kaynaklarının hem de üretim sürecinin zaman kaybına neden olmaktadır.
Zincir marketler gibi fakülte ve bölüm açmakla sorun çözülmediği gibi, iş ve istihdam sorunlarını büyütmektedir.