Malum ekim zamanı geliyor. Arıcılar doğal merayla kalmıyor, arılar için de bir şeyler ekmeye çalışıyor. Bunlardan biri de arı otu.
Malum ekim zamanı geliyor. Arıcılar doğal merayla kalmıyor, arılar için de bir şeyler ekmeye çalışıyor. Bunlardan biri de arı otu.
Tarım ilacı kullanımı arttıkça, arıcılarımız, polen ve nektar kaynakları için kendi başlarının çaresine bakmaya çalışıyor. Bu meyanda ballı bitkiler yetiştiriciliği yaygınlaşmaya başladı. Özellikle arı otu ve karabuğday yetiştiriciliği, arıcılarımızın en fazla ilgilendikleri bitkiler arasında yer alıyor. Aslında artık pek ekim yapılmayan orman içi tarlalarda da kekik, adaçayı, lavanta gibi bal bitkilerinin kıraç şartlarda ekimini yaygınlaştırmakta yarar var. Hem bal üretimi, hem de bitkisel çay üretimi açısından kazançlı üretim şekilleri olarak görünüyor.
Arı otu ekimi bugünlerde oldukça yaygınlaştı. Genellikle kışlık olarak ekilen arı otu-fazelya balözü kaynağı olarak arıların en fazla ziyaret ettikleri bitkiler içerisinde yer alıyor.
Anavatanı Kaliforniya olan fazelya, tek yıllık bir bitki olup, dik olarak gelişmekte ve 50-150 cm boya ulaşmaktadır. Erken ekilen ve kışın ılıman geçtiği yıllarda çok fazla dallanmakta ve bol miktarda çiçek oluşturmaktadır. Çiçek rengi çeşide bağlı olarak eflatun, mavimsi-pembe, açık mavi ve beyaz renkte olabilmektedir. Çiçekler çiçek sapı üzerine tek sıralı olarak dizilmiştir ve kademeli olarak açmaktadır. Çiçeklenme hemen ilk boğumlardan başlamakta ve bitki büyüdükçe yeni çiçekler oluşmaktadır. Dolayısıyla arıotunun çiçeklenme süresi 45 günü bulmaktadır. Havaların iyi gitmesi durumunda bu süre uzamakta, ancak sıcaklık arttığı için nektar verimi düşmektedir.
Almanya ve Avusturya gibi bazı Avrupa ülkelerinde nektarı için arıcılar tarafından arılık yakınlarında fazelya yetiştirilmektedir. Arıcılar tarafından tüm dünyada çok iyi bir nektar kaynağı olarak bilinmektedir. Mart sonuna doğru çiçeklenmeye başlayan fazelya, mayıs ortalarına kadar çiçekli kalabilmektedir. Nektar verimi günde çiçek başına 0.8 mg civarındadır. 80-100 cm boya ulaşmış bir fazelya tarlasından dekara 100 kg civarında bal verimi alınabilmektedir. Diğer bir deyişle iyi yetişmiş bir fazelya tarlası, dönümde 4 kovanı taşıyabilmektedir. Fazelyanın polen verimi de iyi olup çiçek başına 0.5 mg civarındadır. Dolayısıyla ilkbaharda hem bal üretimini hem de kovan nüfusunu desteklemektedir.
Güney bölgelerimizde kasım ayı içinde, daha serin iklime sahip bölgelerimizde ise ekim ayı sonuna doğru ekmekte yarar vardır. Geç ekimlerde kök gelişimi devam ettiğinden kısa kalmakta ve bitki başına çiçek sayısı azalmaktadır. Kökenini aldığı kuzey Amerika’nın kayalık taşlık yerlere bakılınca çok zayıf topraklarda dahi yetişebilmektedir. Bu meyanda maki bitki örtüsü içinde doğal olarak kendini sürdürme ve her yıl çiçeklerinden yararlanma şansı vardır. Bununla birlikte, gübreli organik maddece zengin topraklarda çok daha iyi gelişmekte ve bol miktarda nektar vermektedir.
Arı otu yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için, arı merası kapsamına alınması ve yem bitkileri gibi desteklenmesi gerekmektedir. Bunun için ilgili bakanlıkların destekleme kapsamına almasında yarar vardır. Bu şekilde hem tohumluğu hem de yetiştiricilik maliyetleri önemli derecede azalacaktır.