TEMA Vakfının Kırsal Kalkınma Projesi çerçevesinde Afyon Kocatepe bölgesinde çalışma yaparken, Eber Gölü kenarında bir tarlada altı yıl önce kimyon kontrolü yapmıştık
TEMA Vakfının Kırsal Kalkınma Projesi çerçevesinde Afyon Kocatepe bölgesinde çalışma yaparken, Eber Gölü kenarında bir tarlada altı yıl önce kimyon kontrolü yapmıştık. Su olmayan bir yerde büyük bir köprüden geçerken, köprünün Eber Gölü ile Akşehir Gölünün arasına inşa edildiğini ama yıllardır iki gölün suyunun köprüye gelmediğini öğrenmiştik. Şimdi bu göller kurumaya devam ediyor.
Sivas'ın Ulaş ilçesindeki Acı Göl, kuraklık ve tarım arazilerinin düzensiz sulanması nedeniyle tamamen kurudu. Göçmen kuşlar ile aynalı sazan popülasyonunun yoğun görüldüğü göl sessizliğe bürünürken, köylüler balığının çok güzel olduğunu, artık kurbağa bile kalmadığını dile getirdiler.
Ulaş ilçesine 15 kilometre uzaklıktaki Kazanpınar köyü yakınlarında bulunan Acı Gölün zemininde çatlaklar oluştu. Kıyıdan yaklaşık 400 metre çekilen gölün geçmiş yıllardaki görüntüsü ile şimdiki durumu arasındaki fark, uydu görüntülerine de yansıdı.
Afyonkarahisar ve Burdur sınırlarında yer alan, 200'e yakın kuş türünün yanı sıra endemik bitki ve hayvan türlerinin olduğu, tektonik kökenli Acıgöl kurumaya yüz tuttu. Uzmanlar, gölün ortalarına kadar yaklaşık 2 kilometre araçlarıyla ilerleyebildiklerini, gölün büyük ölçüde kurumuş halde olduğunu, bu gölün 1980'li yıllarda, 160 kilometrekare alana sahip olduğu halde bugünlerde 50 kilometrekarelik bir alan kapladığını dile getirdiler. 40 yıl önce 8 metre olan gölün derinliği 1 metreye düşmüş görünüyor. Tuzluluğun artması, iklim değişikliği buradaki birçok canlının yok olmasına yol açıyor. Göl kuruduğu için flamingolar da buraya uğramıyor. Gölün kurumaya yüz tutmasında yağış yetersizliğinden ziyade çevrede yapılan aşırı ve bilinçsiz sulamalar önemli rol oynuyor.
Afyonkarahisar'da bulunan Türkiye'nin 12. büyük gölü Eber, kirlilik ve kuraklık nedeniyle yok olmak üzere. Gölün 24 metre olan su derinliği 1 metreye geriledi, kuruyan alan oranı yüzde 80'e ulaştı. Gölün can çekiştiğini söyleyen Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, yöre halkının pişmanlığını "Göle ihanet ettik. Hiç bitmez, tükenmez sandık; o da canlıymış bilemedik" sözleriyle aktardı. Eber Gölü’nün kurumasındaki nedenlere dikkat çeken Kesici, “Vahşi tarımsal sulama ve kuraklık nedeniyle su talebi artıyor. Ayrıca sıcaklıklara bağlı buharlaşma da arttığı için göl kurumakta. Şu an baktığımızda gölün yüzde 80’i kurumuş, geriye batık ve çatlamış topraklar kaldı” dedi.
Bu haberler daha da artacak görünüyor. Konya ovasında mısır ve yonca yetiştiriciliği para kazandırıyor. En fazla yonca ve mısır üretimini Konya gerçekleştiriyor. Bedelini göller ve yaban hayatı ödüyor. Obruk sayısı her geçen gün artıyor. Sıra içme ve kullanma suyunun tükenmesine gelecek. Ya tarımsal sulama yasaklanacak ya da bölge insanı yüzünü yıkamaya su bulamayacak.