Geçtiğimiz Salı ve Çarşamba günleri Tarım ve Orman Bakanlığı, Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezinde Organik Tarım Sektör Kurulu toplantısı yapıldı.
Geçtiğimiz Salı ve Çarşamba günleri Tarım ve Orman Bakanlığı, Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezinde Organik Tarım Sektör Kurulu toplantısı yapıldı. Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları Daire Başkanlığının düzenlediği toplantıda sektörün bütün aktörleri bir araya geldi. Organik tarım hemen bütün boyutlarıyla masaya yatırıldı. Sorunlar derlendi ve geleceğe dair projeksiyonların çerçevesi neredeyse ortaya çıktı. Toplantıya organik tarımın liderlerinden Elta-Ada Tarım İşletmesinin sahibi Hıdır OKTAY ve Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof.Dr. Duygu AKTÜRK ile birlikte katıldık.
Daire Başkanı Dr. Başak EGESEL ve ekibi mükemmel bir organizasyon gerçekleştirdiler. Hemen herkesin söz aldığı toplantılarda, söylenen her sözü, her fikri kaleme aldılar.
Dr. Egesel, bu işi çok iyi biliyor. Üreticiler biraz çekingen olur. Fikirlerini rahat ifade edemezler. Sıcak ve samimi duruşu ve doğallığıyla sektörün ayağına takılan ne varsa hepsini söyletti. En küçük organik üreticiden, birlik ve kooperatiflere kadar herkesin fikrini aldı. Neredeyse serbest kürsü oluşturdu. Sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşen toplantılarda organik üretim her aşamasıyla değerlendirilmiş oldu.
Organik üretimin elbette en önemli sorunlarının başında zahmeti, riskleri ve tüketici bilinci yatıyordu. Üreticiler gönüllü ve bilinçli olunca üretim devam ediyor. Ticari felsefeyle organik üretim yapmak gerçekten zor görünüyor. Özellikle toprak yönetimi, bitki besleme, hastalık zararlı ve yabancı otlarla mücadele alanlarında üretici zorlanıyor.
Elbette pazarlama konusunda da önemli sorunlar bulunuyor. Doğal veya köy ürünün şeklinde pazarlanan ürünler organik algısı yaratıyor. Ayrılmasında tüketici bilinci yetersiz görünüyor.
İyi Tarım Uygulamaları sertifikası oldukça yaygınlaştı. Zincir marketlerde organik ürünlerle komşu reyonlarda tüketiciye sunuluyor. İyi Tarım Uygulamaları sertifikasının konvansiyonel ürünlerden farkı, pazara sunulmadan önce ilaç kalıntısı olup olmadığına dair kontrolü yapılıyor. Tüketici, ilaç kalıntısı olmadığı ve daha ucuz olduğu için iyi tarım ürünlerini tercih ediyor. Haliyle tüketici bilincinin yetersizliği nedeniyle haksız rekabet oluşuyor. İyi Tarım Uygulamaları sertifikası almış ürünlerin üretiminde ruhsatlı her türlü gübre ve ilaç kullanılıyor. Konvansiyonel ürünlerden farkı yok. Konvansiyonel tarımın aslında bu şekilde yapılması gerekiyor.
Bir yerde üretim ve çalışma varsa elbette sorunlar olacaktır. Çözüm yolları bazen bilimsel yollarla, bazen de yasal tedbir ve uygulamalarla bulunur. Dolayısıyla sorunları biriktirip morali bozmaya gerek yok.
Dr. Başak EGESEL, ağzına kadar dolu salonda çalışmalarından örnekler verirken, Çanakkale’de tarımın bütün paydaşlarının olduğu bir fotoğrafı paylaştı. Fotoğrafın üzerinde ‘’Mekanın Cennet Olsun Kadir Amca’’ yazıyordu. Tarımın duayenlerinden Kadir Gülşen Abiyi hep birlikte andık. Dr. Egesel vefanın en güzel örneğini verdi. Allah ebediyen razı olsun.