Eskiden “Dolandırıcılığın” da bir raconu vardı. Önüne gelen dolandırılmaz, Parası olan, varlıklı kimseler dolandırılırdı.
Eskiden “Dolandırıcılığın” da bir raconu vardı.
Önüne gelen dolandırılmaz,
Parası olan, varlıklı kimseler dolandırılırdı.
.
Hatta dolandırıcılar, dolandırıcıları dolandırırdı.
.
Nereden biliyoruz?
Dolandırıcıların hatıratlarından.
.
Günümüzde iyice ayağa düştü.
Hele sosyal medya çıktı çıkalı, adileşti.
.
Dün bir haber okudum da dellendim zaten.
.
25 yaşında bir genç, İnternette tanıştığı bir kadınla mesajlaşmaya başlar.
.
Samimiyet ilerledikçe, bu ikili arasında bazı cinsellik içeren konuşmalar yapılır.
Özel fotoğraflar paylaşılır filan…
.
Aradan 1 hafta geçtikten sonra kendisini arayan bir zat, “Konuştuğu kişinin 13 yaşında bir kız olduğunu, bunun suç olduğunu ve kendisini ihbar edeceğini” söyler.
Ancak 10 bin lira karşılığında bu şikâyetinden vazgeçebileceğini anlatır.
.
Genç parayı vermeye razı olur korkudan.
Ancak arkadaşı engeller ve sonunda dolandırıcı olduğu meydana çıkar, adam yakalanır…
.
Sosyal medya çıktı çıkalı çeşitli dolandırıcılık örnekleri ile karşılaşır olduk.
.
Misal:
M.S. isimli vatandaş, sosyal medyada gezinirken bir haber sitesinde ilgisini çeken bir haberle karşılaşmış.
.
Paylaşılan linke tıkladığında haberin içeriğinde yer alan videonun izlenebilmesi için bir program indirmesi yönünde uyarı almış.
Uygulamayı indiren M.S. sabah uyandığında 49 bin TL dolandırıldığını anlamış.
.
Haber sitesinin sahte ve indirdiği uygulamanın da casus yazılım olduğunu dolandırıldıktan sonra anlayan M.S. soluğu banka şubesinde ve savcılıkta almış.
.
M.S. olayı şöyle anlatıyor:
“Bir mobil bankacılık dolandırıcılığı ile karşı karşıya kaldık. Çok profesyonel, uzman dolandırıcılar tarafından mobil bankacılık üzerinden dolandırıldık. Telefonuma casus yazılımla, uzaktan telefonuma, internet bankacılığımıza girerek yapabilecekleri her şeyi yapmışlar. Tabii bu olay biz uyurken sabah 06.30 ila 09.30 arası gerçekleşiyor. Hesabımda 3 bin TL’ye yakın bir para vardı. Aynı bankadan 2 farklı şubede hesabım vardı. Ama hesabın içine girdikleri gibi, bankanın bize tanımlamış oldukları esnek hesapları da kullanıyorlar. Hatta bankanın müsaade ettiği şekilde esnek hesap artırımına giriyorlar. Daha sonra bankanın bize tanımlamış olduğu mobil bankacılık üzerinden kredi kullanımı var. Bir 15 bin TL kredi kullanmışlar. Tabii bu kullandıkları paraları sabah 08.00’a kadar aynı banka içerisinde başka hesaplara havale etmişler. 08.00’dan sonra da EFT yapmışlar. Yine kredi kartlarımdan sanal kart oluşturup, çeşitli mağazalardan alışveriş yapmışlar. Toplamda EFT ve havale masrafları hariç 49 bin TL’ye yakın bir işlem yapmışlar…”
.
Hemen hemen her gün bu tip dolandırıcılıklara rastlanıyor.
.
İşte bir tane haber daha:
Sosyal medya hesaplarını ele geçiren dolandırıcılar, sahte dekontlarla “Ben para kazandım, siz de kazanabilirsiniz” şeklinde paylaşımlarda bulunarak inandırdıkları kişileri dolandırıyor.
Son mağdurlarından biri mühendis Erhan G., kendilerini yatırım uzmanı olarak tanıtan şebeke üyeleri tarafından 370 bin TL dolandırıldı…
.
Başka bir yöntem ise şu:
Sosyal medyada, özellikle de Instagram'da yayılan yeni yöntem ise tabiat kanunlarına aykırı sonuçlar elde edebileceğini iddia eden büyü sayfaları.
Yeni dolandırıcıların, ağlarına düşen, ‘hayalperest’ insanlara uyguladıkları ücret tarifeleri ise 100 lira ila 10 bin lira arasında değişiyormuş.
.
Peki bunlara inanan insanlar var mı?
Elbette.
Hem de yüzlerce…
.
Diyeceksiniz ki:
“Olta atılıyor, sazan atlıyor…”