Bugün Cumhuriyet Bayramı. Millet tatili uzattı diye hareket ediyor ama cumhuriyetin kıymeti daha güçlü bir şekilde anlatılmalı artık.

Bugün Cumhuriyet Bayramı. Millet tatili uzattı diye hareket ediyor ama cumhuriyetin kıymeti daha güçlü bir şekilde anlatılmalı artık.
Hep ilkokul birinci sınıftan itibaren öğretilir. En iyi yönetim şekli cumhuriyettir. Atatürk bu sistemi ulusumuza armağan ettiği için kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır. Adeta ezber gibi öğretilen bu cumhuriyet ve yüklenen basit anlamları, şu günlerde bayramla ilgili siyasi ayrışmaların anlamsızlığına köken oluşturuyor. Cumhuriyetin anlamını anlamak istemeyen, güç zehirlenmesi yaşayanlara biraz daha anlatmak gerekiyor.
Son zamanlarda resmi bayramlar bir garip kutlanıyor. Devletin tepesi, bir ara yurt dışı seyahati veya sağlık kontrolleri yapıyordu. Öteden beri süregelen gelenekselleşmiş Atatürk’le ilgili anmalar ev Atatürk’ü öne çıkaran eylemler sürekli olarak öteleniyor veya örseleniyor.
Bazı iktidar partili kamu ve yerel yöneticiler milli bayramları âdet yerini bulsun cinsinden kutlar iken, muhalefet partileri, mevcut bayram etkinliklerine ilaveler yapmaya çalışıyor. Ayrı yürüyüş ve ayrı kutlama programı icra etmek, ayrımcılık gibi görünse de, eskiden beri sürdürülen bayram etkinliklerini devam ettirme çabası olarak kabul etmek gerekir.
Cumhuriyet bayramı nasıl kutlanır diye bir kanun çıkarmanın gereği yoktur. Önemi ve anlamı hususunda ülkenin geçirdiği yüklü deneyimler vardır. Fransa bir ihtilalle, Almanya da küçük reformlarla demokratik sistemlerini kurdukları halde on senede bir darbe yaşayan memlekette demokratik sistem hala gerçek anlamda tesis edilememiştir. Kaldı ki, anayasa değişiklikleri ile cumhuriyetin dalı budağı da adam akıllı budanmıştır. Son anayasa değişiklikleriyle demokrasinin gelişimine katkı sağlanacağı söyleniyor ama güçler ayrılığı, cumhuriyetin temel taşı olduğu unutuluyor. Yasama ve yargıyı yürütmenin emrine veren zihniyet demokrasiyi nasıl geliştirebilir ki.
Bir yerlerden sistem transfer etmekten başka iş görmeyen yasa koyucuları ne yazık ki hala en küçük konularda dahi bir araya gelememektedir. Bu durum insanımızın eğitimlisinin de az gelişmiş olmasından kaynaklanmaktadır. İnsanı yeterince yetişememiş, sosyal olmanın bütün özelliklerini göstermeyen toplumlarda demokrasi, temsili demokrasi gibi yönetim biçimleri anlaşılmadığı için uygulamada sorunlar ortaya çıkmaktadır. Aksi halde insanı yetişmiş toplumlarda insan haklarının muhafazası insan tarafından korunduğu için devletin yaptırımlarına gerek kalmamaktadır.
Birileri demokratik hakkını kullanacağını iddia ederken birileri yasal haklarını kullandığını iddia etmektedir.
Cumhuriyet Bayramı öyle veya böyle kutlanmaktadır. Anıtkabir ziyaretlerini puta tapmayla eş gören seçilmiş zihniyetler ne yazık ki çoğalmaktadır. Cumhuriyet düşmanları eteklerindeki taşları sıklıkla dökmektedir.
Cumhuriyet Bayramı, cumhurla birlikte cumhurun istediği şekilde kutlanırsa güzeldir. İktidarıyla, muhalefetiyle, hep birlikte, siyaset yapmadan gerçekleştirilen bayram kutlamaları, milletin birliği ve beraberliği için önem taşımaktadır. Ayrıştıran tutumlar, özellikle bayramlardaki ötekileştiren davranışlar siyasetçilere hiç yakışmıyor.
İnşallah bu bayram, birlik ve beraberliğe katkı yapan etkinliklerle kutlanır. Bayramımız Kutlu Olsun.