Yılın bitmesine az kaldı. Desteklemeler belirlendi. Gelecek senenin desteklemeleri de aradan çıkmış oldu.
Yılın bitmesine az kaldı. Desteklemeler belirlendi. Gelecek senenin desteklemeleri de aradan çıkmış oldu. Pek bir artış yok gibi görünüyor. Enflasyonun ve girdi fiyatlarındaki artışın çok gerisinde kalan desteklemeler, özendirici olmaktan da uzak görünüyor.
2021 ve 2022’de üretim, gübre ve sertifikalı tohum kullanımı ürün çeşidine göre sağlanacak destek miktarları belirlendi. İlgili Cumhurbaşkanı kararı, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.
Karara göre, 2021’de mazot ve gübre desteği de dahil olmak üzere dekar başına; buğday, arpa çavdar, yulaf ve tritikale için 42 TL, çeltik ve kütlü pamuk için 76 TL, nohut, kuru fasulye ve mercimek için 32 TL, kanola ve aspir için 28 TL, patates ve soya için 38 TL, yağlık ayçiçeği için 37 TL, dane mısır için 35 TL, kuru soğan ve yem bitkileri için 27 TL, yaş çay ve fındık için 26 TL, zeytin ve diğer ürünler için 25 TL, nadas için de 8 TL destekleme ödemesi yapılacak.
Aynı karara göre 2022’de gübre desteği; buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için dekar başına 32 TL, diğer tüm ürünler için 16 TL olarak uygulanacak. Bir yerde düşürülmüş olacak.
Karar kapsamında arı yetiştiricilerine kovan başına 15 TL, ürün sertifikası başına ürün kategorisine göre dekar başına 10 TL ile 100 TL arasında değişen miktarlarda, iyi tarım uygulamalarına da ürün kategorisi ve sertifikasyona göre 10 TL ile 150 TL arasında değişen miktarlarda, küçük aile işletmelerine de dekar başına 100 TL destekleme sağlanacak. Küçük aile işletmelerinin 5 dekardan az tarlası olması gerekiyor. Fazla olana bu para yok.
Karar ekinde belirtilen tarım havzalarında 2021 yılında ruhsat verilen alanlarda çiftçi kayıt sistemine kayıtlı fındık üreticisine dekar başına 170 TL fındık alan bazlı gelir desteği ödemesi, katı organik-organomineral gübre desteği kapsamında dekar başına 20 TL, geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği kapsamında da dekar başına 100 TL ödeme yapılacak.
Destekleme ödemeleri için finansman 2022 ve 2023 yılı tarımsal destekleme bütçesinden karşılanacak. 2021 yılı fark ödemesi destekleri bütçesinden kaynak arttığı takdirde 2021 yılı hububat ve baklagil ürününün ödemelerine de başlanacak.
Sertifikalı tohumluk desteklemeleri de kapsam içinde bulunuyor. 10 ton sertifikalı tohumluk kullanan bir üretici kilosu 10 kuruştan 1000 lira destek alabilecek. 20 kilo daha tohum alır.
Küçük aile işletmeleri için desteklemeler anlamlı görünmüyor. 10 dekar buğday eken çiftçinin sadece gübre ve mazot gideri 4000 lirayı buluyor. Alacağı destek 420 lira. O da gelecek sene. Arıcılara yapılan destekler de aynı yerinde sayıyor. Uzun süredir kovan başına 15 lira veriliyor.
Desteklemelerden ekmeyin anlamı çıkıyor. Oysa Türkiye’nin gıda üretimini süratle artırması gerekiyor. Ancak o zaman da ithalat lobileri kazanamaz değil mi?