Bugün Öğretmenler Günü. Çalışan, emekli olan, kadro bekleyen bütün öğretmenlerimizin günleri kutlu olsun. Azimleri, heyecanları hiç azalmasın, moralleri hiç bozulmasın.
Bugün Öğretmenler Günü. Çalışan, emekli olan, kadro bekleyen bütün öğretmenlerimizin günleri kutlu olsun. Azimleri, heyecanları hiç azalmasın, moralleri hiç bozulmasın.
Türkiye, Öğretmenler Gününü ilk ilan eden ülkelerden biridir. Türkiye’de her yıl 24 Kasımda kutlanmaktadır. Bu tarih, 24 Kasım 1928’de Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mekteplerinin Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür.
Dünyanın çoğu ülkesinde de Öğretmenler Günü kutlanmaktadır. Öğretmenler Günü etkinlikleri, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)’nün belirlediği 5 Ekimde gerçekleştirilmektedir. Bu özel gün 1994’den beri kutlanmakla birlikte, 5 Ekim, öğretmenlerin statüsüyle ilgili 1966 yılında Paris’te gerçekleştirilen Hükümetler Arası Özel Konferansının yapıldığı gündür.
Kendi kültürel ve tarihi özelliklerine, okul tatil günlerine göre çeşitli ülkelerde farklı tarihlerde Öğretmenler Günü etkinlikleri gerçekleştirilmektedir. Bahreyn, BAE, Cezayir, Libya, Katar gibi 12 Arap ülkesinde Öğretmenler Günü 28 Şubatta kutlanmaktadır. Bazı ülkelerde Öğretmenler Günü tatil edilmektedir.
Azerbaycan Öğretmenler Gününü UNESCO’nun belirlediği tarihte 5 Ekimde kutlamaktadır. Avustralya farklı bir kutlama yapmakta, kesin tarih olmamakla birlikte, her yıl Ekim ayının son Cuma günü etkinlik yapılmaktadır. Çünkü 5 Ekimde okullar tatilde olmaktadır.
Çek Cumhuriyetinde, evrensel eğitimin ilk savunucularından olan Comenius’un doğum yıldönümü olan 28 Mart günü Öğretmenler Günü ilan edilmiştir.
Hindistan’da Öğretmenler Günü 5 Eylülde kutlanmaktadır. Bu tarih eski devlet başkanının doğum günüdür. 1962 yılında devlet başkanı olan Dr. Radhakrishnan, öğrencileri ve arkadaşlarının doğum gününü kutlama istekleri 5 Eylülde Öğretmenler Günü kutlamalarına dönüşmüştür.
Peru’da Öğretmenler Gününün tarihi ilk öğretmen okulunun açıldığı 6 Temmuz’dur. İlk öğretmen okulu 6 Temmuz 1822’de çıkarılan bir yasa ile kurulmuştur.
Öğretmenler Günü, uzun süredir adet yerini bulsun misali etkinliklerle kutlanmaktadır. Süslü cümlelerle öğretmenlerimizin gazı alınmaya çalışılmaktadır. Hemen bütün idareciler öğretmen elinde yetiştiği halde, öğretmenlik mesleğinin değersizleştirilmesi için adeta maddi manevi her şey yapılmaktadır.
Öğretmenliği değersizleştiren en önemli uygulamaların başında, öğretmen liseleri kapatılırken, eğitim fakültelerinin kontenjanlarının artırılması ve hemen bütün bölümlerde ikinci öğretime geçilmesi gelmektedir.
YÖK’ün kurulmasından sonra, eğitim fakültesi sayısı hızla artarken, kadro bekleyen mezun sayısı çığ gibi büyümüştür. Öğrenci sayısı hızla artan fakültelerde eğitimin kalitesi dibe vurmuştur.
İki yıl önce 75 sorunun yer aldığı testlerde, öğretmen adaylarımız; Türkçede 48, Matematikte 30, Fen Bilimlerinde 24, Sosyal Bilgilerde 37, Türk Dili ve Edebiyatında 28, Tarihte 32, Lise Matematiğinde 24, Fizikte 32, Kimya’da 28, Biyolojide 25, Beden Eğitiminde 24 soruyu cevaplayabilmişlerdir. Sadece 5 dalda öğretmen adayları soruların yarısından fazlasına doğru cevap vermişlerdir.
Toplumu geliştiren, kalkındıran, insani değerleri yükselten, hakkı ve hukuku öğreten Öğretmenlerdir. Görülen odur ki, gelinen noktada öğretmen eğitiminin geliştirilmesi gerekmektedir.