Vaka sayıları yeni ırklarla birlikte yeniden yükselişe geçti. Bazı üniversiteler uzaktan eğitim kararı aldı. Yüz yüze eğitimin korona salgınında en önemli aktör olduğu artık ayan beyan ortada.
Vaka sayıları yeni ırklarla birlikte yeniden yükselişe geçti. Bazı üniversiteler uzaktan eğitim kararı aldı. Yüz yüze eğitimin korona salgınında en önemli aktör olduğu artık ayan beyan ortada. Uzaktan eğitim eğitimin performansını, etkinliğini önemli derecede düşürüyor ama salgın da can kayıplarına neden oluyor. Sosyal hayatın canına okuyor. Ara dönemde vaka sayıları azalmazsa yine ufukta uzaktan eğitim görünüyor.
Eğitimciler yüz yüze eğitimin emsali olmaz diyorlar ama en çok mezunu Açık Öğretim Fakültesi veriyor memlekette.
Elbette yüz yüze eğitime benzemez bu eğitim sistemi. Zaten ilk ve orta dereceli okullarda yüz binlerce öğrenci ders uzaktan eğitimden yararlanamıyor veya yararlanmakta güçlük çekiyor. Üniversitelerde de benzeri dezavantajlı gelişmeler yaşanıyor.
Salgının yayılması ve vaka sayılarının yüksekliği, mutasyona uğramış yeni ırkları da dikkate alınınca uzaktan eğitimin devam edeceği kaçınılmaz görünüyor. Hal böyle olunca uzaktan eğitim sistemini daha etkili hale getirmek gerekiyor.
Uzaktan eğitim, ne yazık ki gençleri eğitimden önemli derecede uzaklaştırdı. Zaten okumayan, okuduğunu anlamayan veya anlamakta güçlük çeken gençlik uzaktan eğitime arzu edilen ilgiyi gösteremiyor.
Uzaktan eğitim, gençlerin zamanını farkına varmadan alıp götürüyor. Eğitim ve çalışma disiplininin zayıf olduğu ülkede, online yapılan derslere katılımı düşürüyor. Öğrenciler yattıkları yerden bile derse girmek istemiyor. Derse girseler bile öğretim üyesi derse takip ettiklerine dair bilgi sahibi olamıyor. Arada bir sorulan sorular karşılıksız kalıyor. Genellikle dersi takip eden öğrencilerin raporları alındığında, derse kayıtlı olan öğrenci sayısının ancak dörtte birinin derse iştirak ettiği görülüyor.
Uzaktan eğitimin en önemli dezavantajlarından biri de sınavlar. Online yapılan sınavlarda öğrenciler arasındaki farkı gözlemlemek son derece zor. Sosyal medya araçlarıyla öğrenciler çok kolay bir şekilde birbirlerine yardım edebiliyorlar. Her ne kadar soru yerleri değiştirilse bile bir şekilde çözüm üretiyor gençler. Neticede öğrencilerin önemli bir kısmı öğrenmeden üstelik yüksek notla dersi geçebiliyor.
Sınavların ödev verme şeklinde yapılması da sorunlu görünüyor. İnternet kaynaklarından kopyala yapıştır sistemiyle ödev yapan öğrenci sayısı az değil. Emek harcamadan yapılan ödevler, alınan notlar aslında öğretim üyelerinin daha fazla zamanını aldığı gibi, yine adaletli bir not sistemini sağlanması zor görünüyor.
Ders değerlendirme sistemleri ne olursa olsun adil bir başarı puanlarının hesaplanması mümkün görünmüyor. Uzaktan eğitim, gençleri eğitimden uzaklaştırdığı gibi, kolay ders geçme gibi bir handikap oluşturuyor.
Uygulamanın eğitimde önemli rol oynadığı bölümlerde uzaktan eğitim, neredeyse hiç yarar sağlamıyor. İyi öğrenciler araştırıyor, sorguluyor yeteneklerini geliştirmek için gayret ediyor. Ancak öğrencilerin çoğunluğu sınıf geçme, ders geçme odaklı dersi takip ettiği için derslerden arzu edilen düzeyde yararlanamıyor.
Uzaktan eğitimin dezavantajlarını saymakla bitirmek mümkün değil. Neresini tutsan elinde kalıyor. Bu nedenle bir an önce sürü bağışıklığının sağlanması gerekiyor. Yoksa yine uzaktan eğitim ve bir dönem daha heba olacak gibi görünüyor.