İktidar sahipleri elektrik fiyatlarını iki katından fazla artırarak milletinin yeni yılını da kutlayıverdi.
İktidar sahipleri elektrik fiyatlarını iki katından fazla artırarak milletinin yeni yılını da kutlayıverdi. Laf başında milletten aldıkları yetkiyi hatırlatan iktidar sahipleri, zamları yaparken milletten aldıkları yetkiyi hiç hatırlatmıyorlar.
İktidar sahipleri milletten aldıkları yetkiyi o kadar yanlış kullandılar ki, saymakla bitmez. Acısını artık millet çekmeye ve hissetmeye başladı. Geri toparlaması epey zaman alacak gibi görünüyor. Terör örgütüne devleti teslim ettiler, hala temizlenemedi. Allah affetsin diyerek mesuliyetlerini sırtlarından atıverdiler. Oysa birlikte yürümüşlerdi hep.
Ekonomide dış güçler diye bir yılan hikâyesiyle üreten sektörleri canından bezdirdiler. Oysa dış güçler falan yok. Ekonominiz sağlam temeller üzerindeyse, yabancı sermaye peşinde koşmadıysanız, hiç kimse ekonominize diş geçiremez.
Gıda güvenliğiniz sağlam temeller üzerinde ise, geri kalan ihtiyaçlarla kedinin fare ile oynadığı gibi oynarsınız. Öz kaynaklarınızı yabancılara teslim etmediyseniz, ekonominize kurşun işlemez. Hal böyle iken, her şeyi har vurup harman savur, sonra da dış güçler hikâyesi uydur.
Elektrik fiyatlarına %125 zam yapıldı. Yandaş medya %52 zam yapıldığını haber yaptı. Tuzu kuru birkaç vatandaşla da röportaj yaptı geçti. Oysa 150 kilovatın altında elektrik tüketen konut kalmadı. Artık evlerde çok fazla elektrikli alet var.
Asgari tüketim miktarı artık 150 kilovatta kalmıyor. Buzdolabı, televizyon, ütü ve ampulden başka dünya kadar elektrikli alet var. 150 kilovatın altında elektrik tüketimi olan konut sayısı %1’i ancak bulur.
Elektriğe ne bu kadar zam yapıldı acaba? Tek cevabı var. Mecburiyetten. Akıllı yatırımlar yapılmazsa, yanlış yatırımlar teşvik kapsamına alınırsa sonuçta göbeğinden dışarı bağlı kalırsın.
Türkiye’nin elektrik enerjisinin dörtte biri doğalgazla üretiliyor. Doğal gazın tamamı ithal ediliyor. Paran pul olunca döviz karşısında, içerdeki hayat damarın pahalanıyor. Doğal gaz çevrim santralleri yatırımda öncelikli oldu. Doğalgazı olmayan memleket, elektriği doğalgaza bağladı.
Elektrik üretiminde ikinci önemli kalemi ithal kömür oluşturuyor. Hidroelektrik santrallerle aynı düzeyde elektrik üretiyor. Kuraklık ve yağış azlığı hidroelektrik kaynaklarının riskini artırıyor. İthal kömür toplam elektrik enerjisinin %21’ini oluşturuyor. Çoğu ithal kömür kullanıyor. Yerli kömür ve linyitin elektrikteki payı sadece %15 civarında bulunuyor.
Türkiye hala rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarında çok yavaş davranıyor. Bir ara damat bakan zamanında rüzgâr enerjisine güzel yatırımlar yapılmıştı. Sonra birden yavaşladı. Oysa memleketin enerji ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayacak kapasiteye sahip, yatırımı dışında çok daha ucuz olan bu enerji kaynakları değerlendirilmiyor.
Enerji diye Çoruh nehri talan ediliyor. Çevreyi kirleten doğalgaz ve kömür çevrim santrallerine, bir yerde ithal kaynaklara memleket muhtaç hale getiriliyor.
Elektrik fiyatları neredeyse ithal edilen doğalgaz ve kömüre bağlı görünüyor. Dolar arttıkça elektrik de artacak demektir. Gıdada göbekten dışarı bağlanan memleket, elektrikte damardan dışa bağlı görünüyor.