Geçtiğimiz Çarşamba günü İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, meclis grup toplantısında eğitim politikalarını özetledi.

Sürekli değiştirilen sistemlerin bir işe yaramadığına, öğrencilerin okuduklarını anlamadıklarına, 1 milyon 200 bin çocuğun taşımalı eğitimle heder edildiğine vurgu yaptı.
Akşener, iyileştirilmiş eğitim sistemini tanıtarak, Eğitim, Cumhuriyetimizin bize armağanıdır. Eğer gençler yurtdışında yaşamanın yollarını arıyorsa, çocuklar derin yoksullukla karşı karşıya kalıyorsa eğitim politikalarımızın vasatlığıdır. Geçen 20 yılda 8 kere değişen Milli Eğitim Bakanı ve 15 kez değişen sistem ile istikrarsızlığın sonuçlarını yaşıyoruz. Bugün ülkemizde fırsat eşitsizliği kronik bir hale geldi. Eğitim politikalarındaki vasatlığın önüne geçmek için iyileştirilmiş eğitim sistemini hazırladık" dedi.
Genel Başkan Akşener iyileştirilmiş eğitim sistemiyle eğitimin sorunlarını çözeceklerini dile getirirken, hedefler gerçekten son derece gerçekçi idi.
İyi ve dengeli beslenemeyen, ailesinin durumu iyi olmayan çocuklar fırsat eşitsizliğiyle okulun ilk döneminde tanışıyor. Fırsat eşitsizliği her geçen gün artıyor. Elbette öncelikle fırsat eşitliğini tesis etmek en önemli hedeftir.
Köylerde yaşamını sürdürmeye çalışan ailelerin çocukları, köy okulları kapalı olduğu için taşımalı eğitim sisteminden zor şartlarda yararlanmaya çalışıyor. Kaldı ki kırsaldan kente göçün ana nedenleri arasında okulların kapalı olması ilk sırada yer alıyor. Kırsal kalkınma politikaları içerisinde köy okullarının açılacak olması, hem eğitimde hem de çiftçi nüfusunun yeniden kazanılması için önemli bir adımdır.
Eğitimde kalitenin yükseltilmesi sınıf mevcutlarına ve öğretmen eğitimine dayanıyor. Çocuklar gerçekten okuduğunu anlama testlerinde sıfır çekiyor. Ezberden beceriye, sınav odaklı yerine beceri odaklı eğitim sistemi mutlaka kaliteyi artıracaktır. Özellikle proje temelli eğitim sistemleri, kalıcı bilgiler edinmede en önemli yoldur.
İyi eğitim sistemi içerisinde gençlerin eskiden olduğu gibi, yeteneklerine göre yönlendirilecek olması, hemen bütün iş alanlarında yetenekli eleman temini yetiştirilmesine imkân sağlayacaktır.
Sınıf mevcutlarının azaltılması, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının azaltılması, atanamayan öğretmenler için istihdam imkânı sağlarken, kaliteyi de olumlu etkileyecektir.
Eğitimin geliştirilmesinde elbette denetim ve otokontrol önemli bir basamaktır. Hemen bütün okulların özdenetim yapmalarında yarar vardır. Güçlü müfettişlik kurumu, okullarda eğitim kalitesinin yükseltilmesinde önem taşımaktadır.
Elbette eğitimde anahtar rol öğretmenler ve öğretmenlerin yetiştirilmesidir. Donanımlı ve disiplinli eğitmenler, ancak kaliteli eğitim veren üniversitelerde yetişir. İYİ Parti bunun için eğitim fakültelerine girişte taban puan konulmasını hedefliyor. Çok önemli bir adımdır. Başarılı öğrencilerin eğitmen olması, elbette eğitimde başarıyı arttıracak niteliktedir.
Eğitmenlerin belli aralıklarla hizmet içi eğitime alınması, bilgilerin ve eğitim yöntemlerinin canlı tutulması açısından önemlidir.
Yine rehber öğretmen sayısının artırılması, gençlerin yetişmesinde anahtar role sahiptir.
Özel eğitim sistemlerinin yaygınlaştırılması ise engelli çocukların hayata kazandırılmasında önemli rol oynayacaktır.
İYİ Parti eğitim uzmanları iyi çalışmış. Memleketin gerçeklerini iyi okumuşlar. Çözümler de gerçekten çağdaş ve memleketin geleceğini aydınlatacak nitelikte.