Şehir hayatının gereği olarak toplu alanlarda yaşayanların evcil hayvanları, yaşam alanındaki diğer kişiler için sorun yaratabilmektedir.
Bu noktada evcil hayvan sahiplerinin hukuki haklarını bilmeleri gerekmektedir.
Böylelikle hem kendilerinin hem de hayvanlarının mağduriyet yaşamasının önüne geçilecektir.
Öncelikle hayvan hakları evrensel bildirgesi, yaşayan bütün canlıların bir takım doğal haklara sahip olduğunun ve insanlar tarafından hayvanlara saygı gösterilmesinin, bir insanın bir diğerine gösterdiği saygıdan ayrı tutulamayacağının altını çizmektedir.
Toplu alanlarda yaşayan evcil hayvan sahiplerinin bakması gereken ilk şey; site/ apartman yönetim planı olacaktır.
Kat Mülkiyeti Kanununun 28. Maddesi gereği yönetim planı bütün kat maliklerini bağlayıcı nitelikte bir sözleşmedir.
Dolayısıyla, eğer yönetim planında bağımsız bölümlerde evcil hayvan beslenmesi yasak olarak düzenlenmişse maalesef evcil hayvan sahiplenilmemeli ya da ona göre bir yaşam alanı sağlanmalıdır.
Yönetim planında yer alan bu kısıtlayıcı düzenleme ile evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarıyla birlikte yaşaması lehine bir şey yapılamayacaktır.
Fakat hayvanın yaşam alanından tahliyesi için tahliye davası açılması gerekecektir.
Yani sadece site/ apartman yönetim planına ve yönetim kurulu kararına dayanarak hayvanın tahliyesi sağlanamamaktadır.
Türk hukuk sisteminde hayvanların mal olarak kabul edilmesi sebebiyle, bu konudaki herhangi bir uyuşmazlık, evcil hayvan sahiplerinin mülkiyet hakkını oluşturmaktadır.
Mülkiyet hakkı Anayasal Haklar çerçevesinde korunduğundan mahkeme kararı olmaksızın şikayet üzerine kolluk kuvvetlerince hayvanın tahliyesi sağlanamayacaktır.
Bunun yanısıra evcil hayvan sahibinin mülk sahibi ve kiracı olması, konu özelinde farklılık oluşturmamaktadır.
Site/ apartman yönetim planında evcil hayvan beslemenin yasak olduğu durumda mülk sahibi yönetim planına dayanarak açtığı dava ile hayvanın tahliyesini isteyebilir fakat yasak olmadığı hallerde ancak evcil hayvanın diğer kat maliklerine rahatsızlık verdiğinin ispatı ile Kat Mülkiyeti Kanunu’na aykırılıktan tahliye sağlanabilmektedir.
Sonuç olarak unutulmamalıdır ki; evcil hayvan sahiplenmek ciddi bir sorumluluktur.
Hem hayvanın iyi şartlarda yaşaması, yetişmesi hem de toplumsal olarak bir zarara sebep olmaması açısından iyi düşünülerek alınması gereken bir karardır.