Malum arılar salkımda. Kovanlarda neredeyse yavru ve larva kalmadı. Arada bir açan güneş salkımı arılara bozduruyor ise de, varroa için mücadelede en etkili dönemler sayılabilir.
Malum arılar salkımda. Kovanlarda neredeyse yavru ve larva kalmadı. Arada bir açan güneş salkımı arılara bozduruyor ise de, varroa için mücadelede en etkili dönemler sayılabilir. Hem organik hem de konvansiyonel arıcılıkta kullanılabilen organik asitler, varroa ile mücadelede %80 oranında etkili olabilmektedir.
Oksalik asit, bitki kökenli en tanınmış organik asitlerden birisidir. Tabiatta; sodyum tuzu halinde kuzukulağı bitkisinde, kalsiyum tuzu olarak doğu Anadolu’da doğal olarak yetişen ışgında ve birçok bitkinin özsuyunda bulunmaktadır.
Asit olması ortamdaki mevcut bir iyonla tuz oluşturmaktadır. Vücuda ya da biyolojik canlı sisteme girmiş oksalit asit hemen tuz oluşturmaktadır.
Arıcılıkta bitkisel kökenli oksalit asitler daha verimli olmaktadır. Ancak sentetik olanlara göre biraz daha pahalıdır.
Varroa mücadelesinde bir miktar oksalik asit, ılık suyla hazırlanmış şeker şerbeti içerisine karıştırıp, dış ortam sıcaklığının 10 derecenin altında, tercihen 0 +5 derece civarında olduğu ve arının salkımda olduğu ve kapalı yavrunun olmadığı dönemde arılar üzerine damlatma şeklinde uygulanmaktadır.
Yaygın uygulama yöntemlerinden birisi de oksalik asidi buharlaştırma ve ardından kovan içine vermektir. Genellikle kış aylarında bu uygulama, özel aparatlarla yapılmaktadır.
Formik asit; su, metanol, etanol, aseton ve eter gibi çözücülerde kolay çözünen bir maddedir. Diğer adı karınca asididir. Doğada ilk olarak karıncalar tarafından salgılandığı gözlendiği için bu isim verilmiştir.
Varroa ile en etkili şekilde mücadele etme yöntemlerinden birisi formik asit uygulamasıdır. Organik bir asittir ve organik arıcılıkta rahatlıkla kullanılabilir.
İlkbaharda nektar akımı döneminden en az 15 gün önce ve sonbaharda bal hasadından sonra belirtilen şekilde kullanıldığında bal ve bal mumunda kalıntı bırakmadığı araştırmalar sonucu belirlenmiştir.
Formik asit arıcı için tehlikeli olduğundan Kanada ve bazı Avrupa ülkelerinde jel halinde kullanılmaktadır.
Sıvı formik asit uygulamasında çözeltinin % 65’lik olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Formik asit uygulamalarında, formik aside arı temas etmemelidir. Bu yüzden bir miktar tuvalet kâğıdı ya da kâğıt mendil örtü tahtasının yerleştirilmekte ve üzerine kovan başına 40 mililitre % 65’lik çözelti enjekte edilmektedir. Kâğıda emdirilen formik asit çözeltisi kovan içerisinde buharlaşmakta ve varoayı öldürmektedir.
Oksalik asit ve formik asit uygulamalarında doza dikkat etmekte yarar vardır. Fazla verildiğinde veya sıcaklığın yüksek olduğu zamanlarda yapılan uygulamalar arının kovanı terk etmesine neden olmaktadır. Arının strese sokulması ana arı kayıplarını da artırmaktadır.
Uygulamalarda dikkat edilecek önemli konulardan biri de, varoanın bu asitlere dayanıklı ırklarının ortaya çıkmasıdır. Bu nedenle, uygulamaları senede bir defa yapmakta yarar vardır.