Dünyada tür sayısı yönünden en zengin olan böceklerdir. Böcekler neredeyse her çeşit karasal ortamlarda, tatlı sularda insanın karşısına çıkar.

Dünyada tür sayısı yönünden en zengin olan böceklerdir. Böcekler neredeyse her çeşit karasal ortamlarda, tatlı sularda insanın karşısına çıkar. Canlının yaşayabildiği hemen her yerde bir böcek türü vardır.
Böceklerin sınıflandırılmasında kanat varlığı, ağız yapıları daha çok dikkate alınmaktadır. Böceklerin kanatlı olanları daha fazla türe ve daha fazla nüfus yoğunluğuna sahiptirler. Kanatsız olanlar daha çok ilkel böcekler olarak bilinir.  
Böceklerin önemli bir kısmı başkalaşım geçirir. Farklı hayat devrelerinde farklı yapıları vardır. Çekirgeler ve tahtakuruları ilk akla örneklerdir. Ama kelebeklerde durum değişmektedir. Eski dönemlerde özellikle kelebek gibi takımların türlerinde larvasıyla yetişkin halinin farklı tür sanıldığı ve öyle kayıtlara geçtiği bilinmektedir. Tam başkalaşım gösteren takımların başlıcaları kelebekler ve güvelerin yer aldığı pulkanatlılar, karıncalar ve arıların yer aldığı zarkanatlılar, sinekler ve kınkanatlılardır. En çok böcekler arasında da tür barındıran takım kınkanatlılardır. Karafatmalar gibi insanların pek sevmediği türleri barındırdığı gibi uğur böceklerin de yer aldığı oldukça geniş bir takımdır. Tam başkalaşımda hayat döngüsü yumurtadan çıkan larva, larvanın kendisinin bir pupa içerisine kapatması ve pupanın açılmasıyla beraber kanatlı yetişkin formuna dönüşmesi şeklinde ilerler.
Evlerde, banyo köşelerinde en fazla görülen böceklerden kınkanatlılar takımı içinde 350.000 tür yer almaktadır. Daha çok parazit ve leş yiyici uçuşan türleri barındıran sinekler ise yaklaşık 150.000 tür içermektedir. En çok şikâyet edilen sivrisinekler bunlar içinde sadece bir türdür.
Sinekler kadar tür sayısına sahip bir gurup da zarkanatlılar ve pulkanatlılardır. Özellikle aynı takım içerisinde yer alan karıncalar ve arılar sosyal böcekler olarak da bilinirler. Karınca kolonileri ve arı kovanları doğada sıklıkla görülen böceklerdir. Kelebeklerle arılar çiçeklerin tozlaşmasında en etkin böceklerdir.
Tahtakurularının içinde bulunduğu yarımkanatlılar içinde 85.000 tür yer almaktadır. Düzkanatlılar takımı ise çekirgeler ve cırcırböceklerini barındırırlar. Bu takım içinde 13.000 tür bulunmaktadır.
Benzer şekilde binlerce tür içeren onlarca takım bulunmaktadır böcekler içinde. Böcekler tarımsal uygulamalardan en fazla etkilenen canlı türleridir. Böcekler ile insanoğlu arasında adeta savaş vardır. İnsan emeğini % 25’lere kadar indirebilen böceklerle mücadele tarımsal üretimde en önemli uğraşlardan biri haline gelmiştir. Diğer yandan gıda üretiminde yoğun pestisit kullanımı çevre üzerinde ciddi baskı oluşturmaktadır. Bilim adamlarının ortak görüşü; böcekler, Dünya'yı miras olarak almayacaktır. Onlar şu anda ona sahiptir. Onun için insanoğlu, kiracı olarak onlarla barış için de yaşamak zorundadır şeklindedir. Çünkü üretilen ilaçlara karşı sürekli olarak dayanıklı ırklar gelişmektedir. Ömürleri oldukça kısa olan bu türlerle ilaçlı mücadelenin çok kar etmediğini uzman çiftçilerimiz anlamak üzeredir.