Çöp işini bir türlü beceremiyoruz.

Sokaklar temizlense de bir rüzgarla ne varsa uçuşuyor. Üstelik paketler artık plastik olunca sanki daha fazla zayi ediyoruz. Aslında bedelini ödemiş olsak da farkına varmıyoruz. Bir şekilde çöplerin önemli bir kısmı denizlerimize sulak alanlarımıza ulaşıyor. Bazen gönüllülerin deniz kenarlarından tonlarca çöp çıkardığına şahit oluyoruz.
Denizlere her sene tonlarca atık döküyoruz, düşünmeden, umursamadan, gerisini merak etmeden. Birçok alanda çöplerin bozulma süreçleri ve süreleri hakkında bilgiler asılı olsa da okuma zahmetine katlanmıyoruz. Bazen okumuş olsak da anlama zahmetinde bulunmuyoruz. Çünkü hala dünyanın dört bir tarafında dünya ekosisteminin kirlenmesinin önüne geçmek için yoğun çalışmalar yapılıyor. Gerek toplum olarak gerekse birey olarak günlük faaliyetlerimiz içerisinde dünya ekosistemine yaptığımız yükü dikkate almıyoruz.
Bu başıboşluk sürdüğü müddetçe, atıklarımız her geçen gün daha büyük sorunlar yaratmaya devam edecektir. Şu anda bile, Pasifik Okyanusu'nun Japonya açıklarında bulunan okyanus altı atık deposu sebebiyle, deniz tabanında 30 metreyi bulan yükseklikte adacıklar oluşturabilecek kadar insan çöpü birikmiştir. Büyük Pasifik Çöp Parçası denen bu birikintinin büyüklüğünü bile tam olarak bilmek oldukça zordur. En iyi tahminler, bu çöp birikintisinin Türkiye büyüklüğünde olduğunu gösteriyor. En kötü tahminler ise, bu çöplerin çoktan 15.000.000 kilometre kareye yayıldığını bildiriyor. Türkiye denizlerinde avlanan balıkların üçte birinde plastik atıklar çıkıyor.
Daha çok bireysel olarak insanların etrafa saçtığı görebildiğimiz atıklar ise, sadece attığımız an değil, attıktan sonra uzun yıllarca doğada kalmakta ve yok olmamaktadır. Bu durum, doğal ekosistemler, dünya ekosistemi için sayısız sorun ortaya çıkarmaktadır. Peki, hiç farkına varmadan rastgele sağa sola attığımız hangi atığın, ne kadar sürede yok olduğunu biliyor muyuz? Bunları sırayla bir defa daha hatırlamakta yarar var değil mi?
Elma Çöpü: 2 ay
Strafor Köpükten Yapılmış bardak ve benzerleri: 50 yıl
Karton Süt Kutusu: 3 ay
Yün Çoraplar: 1-5 yıl
Karton Çay Bardağı: 50 yıl
Gazete: 6 hafta
Denize en çok atılan Olta İpi (Misina): 600 yıl
Plastik Şişe: 450 yıl
Plastik Şişe Tutacağı: 400 yıl
Sağda solda en fazla gördüğümüz Plastik Torba: 1000 yıl
Kontrplak: 1-3 yıl
Karton Kutu: 2 ay
Atılabilir Bebek Bezi: 450-500 yıl
Cam Şişe: Henüz belirlenmemiştir; 1 milyon yıldan uzun sürede ayrışacağı tahmin edilmektedir.
Kağıt Mendil: 2-4 hafta
Uyarı levhalarına rağmen özellikle yere attığımız Sigara Çöpü-izmarit: 1-5 yıl
Alüminyum Kutu (Kola, Gazoz, Bira Kutuları): 200-300 yıl
Pamuklu Elbise: 2-5 ay
Dolayısıyla, çöpümüz elimizden çıkmadan önce, defalarca düşünmemiz gerekiyor. O çöp, yere düştükten sonra, torunlarınızın torunlarının bile ayağına dolaşabilir değil mi?