Efsane Cuma, Efsane Yılbaşı, Efsane Sevgililer Günü…
Bu şekilde uzayıp giden "İndirim fırsat günleri" geldiğinde isteklerimizi daha uygun fiyata almanın hevesiyle online alışveriş sitelerine ya da AVM’lere koşuyoruz.
Hatta bazı ihtiyaçlarımızı bu günlere saklıyoruz.
Buna karşın son dönemlerde karşılaşılan bazı ürünlerin gerçek satış fiyatının indirimli gibi gösterilmesi biz tüketicilerin kafasında "Bu gerçek bir indirim mi?" sorusunu yaratıyor.
Yani gerçekte satış fiyatı 50 lira olan bir parfümün sanki normal fiyatı 80 liraymış ama efsane indirimlerde 50 liraya düşmüş gibi gösterildiğini görebiliyoruz.
Geçenlerde bu konuda bir tweet okudum "20 liralık bir ürün 50 liradan 30 liraya düşmüş.. efsane indirimler".
Peki ya özellikle fiyat araştırmasıyla alışverişini gerçekleştiren tüketiciler tarafından fark edilen bu sahte indirim karşısında ne yapılabilir?
Tüketici, aldığı ürünün aslında indirimli olmadığını yani sahte indirim olduğunu düşündüğü noktada derhal Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurmalıdır.
Çünkü burada satıcının, tüketiciyi zarara uğratma iradesiyle karşılaşılmaktadır.
Belirtmekte yarar var ki, sahte indirim iddiası ortaya atıldığında bunun ispat yükü tüketicide değil satıcıdadır.
Bu konuda sene başında Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu sahte indirim iddiası olan firmalara karşı bir inceleme başlattı ve satıcının ürünün satış fiyatı ile yapılan indirimi belgeleyerek göstermesi istendi.
Bakanlığın bu incelemesini tetikleyen şey de tüketicilerden gelen tepkiler oldu.
Bu sebeple tüketicilere büyük görev düşüyor; tüketiciler sahte indirime karşı dikkatli olmalı ve bununla karşılaştığında derhal Tüketici Hakem Heyetine bildirmelidir.
Böylelikle incelemeye alınan ve sahte indirimle cezalandırılan firmaların tüketiciyi zarara uğratma iradesi ve kandırması ortadan kalkacaktır. Herkese keyifli alışverişler..:)