Aşağıdaki itiraflar memleketin Enerji Bakanına ait.
Aşağıdaki itiraflar memleketin Enerji Bakanına ait.
Özellikle dünyada son zamanlarda ciddi darboğazı söz konusu. Enerji fiyatları küresel sorun haline geldi. 2021'den itibaren elektrik üretiminin ana hammaddelerinden kömür 5 kat arttı. Tonu 50'den 250 dolara çıktı. Doğal gaz fiyatları 10 kat arttı.
Bildiğiniz gibi yüzde 99'unu yurtdışından ithal ediyoruz. Petrolün yüzde 92'sini ithal ediyoruz. Elektriğin ithal kaynaklara bağımlılığımız yüzde %50. Temel sorun elektrik enerji üretim maliyetleri. Tedarik süreçlerindeki diğer unsurların etkisi bu kadar değil.
Elbette muhalefeti de suçluyor. Uzun konuşmasının içinde enerji şirketlerinin ağzından konuşuyor gibi bir his doğuyor insanın içine. Cumhurbaşkanı da muhalefeti suçladı sanki zamların sorumlusu onlarmış gibi.
Bir defa elektrik zamları iki kattan çok daha fazla arttı. Bunu herkes biliyor. Gece fiyatı, gündüz fiyatı, akıllı saatti derken gürültünün içinde herkes elektrik faturalarını paşa paşa ödeyecek çıktı. İktidar sahipleri geri adım atmıyor. Atmayacak gibi görünüyor.
Memleketin parası uzun süredir değer kaybetmeye devam ediyor. Çünkü üretim baltalayan her türlü politika uygulanıyor.
Tarım alanlarında ekilmeyen arazi varlığı 60 milyon dekara doğru koşuyor. Elma bahçesini, kiraz bahçesini söken çiftçilerimiz var. Artan maliyetlere dayanamıyor üretici. Adana’dan İstanbul’a bir kamyon 7.500 lira yakıyor.
İktidar sahipleri patatesle soğanla az uğraşmadılar. Depolara baskın yaptılar. Fiyatlardaki artışı Fahiş olarak değerlendirdiler. Üç kat, dört kat diye vatandaşa şikâyet ettiler. Adana’dan kilosu 30 kuruştan alınan karpuz, kamyonun nakliye parasını çıkartmadı. Bunlar olurken seyreden iktidar sahipleri sürekli birilerini suçladılar.
Memleketi muhalefet yönetmiyor. İktidara geldiklerinde 32 lira olan çeyrek altın şimdilerde 1.300 liranın üzerinde geziniyor. Kaç kat arttığını hesaplamak bile zor. Paranızın değerini koruyan üretimdir. Üreteni tüketirseniz, memleketi kafadan dışa bağlı hale getirirseniz, hele hele dış güçler diye diye milleti kandırırsanız geleceğiniz nokta burasıdır. Muhalefetin eleştirilerine tahammül etmek zor gelse de, memleketin iyi yönetilmediğini sağır sultan bile gördü artık.
Uzmanların hesaplarına göre, elektrikte soygun kokusu var. 1 metreküp doğalgazdan 10 kilovat elektrik üretiliyor. Bir doğalgaz çevrim santralinde sadece 8 kişi çalışıyor. Doğalgazın metreküpü 2 lira civarında. 1 kg kömürden 5-7 kilovat arası elektrik üretiliyor. Kömürün kilosu 2 lira. Her halukarda elektriğin kilovatı 50 kuruşa mal oluyor. Kilovatı 2 lira 23 kuruşa denk gelen elektrik faturaları var. Fiyatlar fahiş. Soğan depolarına baskın yapanlar inşallah elektrik şirketlerine de baskın yaparlar. Yaparlar mı acaba?
Bakanın dediğine göre enerji şirketleri yatırım yapmışlar. Baskın maskın olmaz. Görünen köy kılavuz istemez. Dünyanın en fazla devlet ihalesi alan şirketleri neticede.