Dünyada bütün insanlar “Ekmek parası” için çalışır öyle değil mi?
Dünyada bütün insanlar “Ekmek parası” için çalışır öyle değil mi?
.
Mecaz anlamda kullanılan bu deyimi birebir algılayan biri şöyle demiş:
“Benim çalışmama gerek yok artık, zira ben ekmeği bıraktım…”
.
Çalışmayacağım demenin başka yolu bu.
.
Çocuk babasına sormuş:
“Babacığım insanlar niye çalışır?”
Babası cevaplamış:
“Ekmek parası için oğlum…”
Çocuk tekrar sormuş:
“Peki, fırıncılar neden çalışıyor o zaman?”
.
İnsanlığın var olmasında bu yana ekmek kullanılmaya başlamış.
Ama tarihçiler insanlık tarihinin başlangıcı ile ilgili tarihte pek anlaşamadıklarından “Ekmeğin peşine kimin düştüğünü net olarak söyleyemiyorlar…”
.
İnternette bulduklarım şöyle:
“Rivayet odur ki dört büyük melekten biri olan Cebrail öğretmiştir ilk insan Hz. Adem’e ekmek yapmayı. Fırıncıların Adem’i pir saymaları bundandır. İşte bu kadar eskidir ekmeğin tarihi, insanın kendisi kadar...”
.
Başka rivayete göre:
“İlk insanlar su ile ıslanmış ve kendi haline bırakılmış buğday kırmasında gözeneklerin oluştuğunu fark ediyorlar. Bu gözenekli maddeyi sıcak taşlar üzerinde pişirip tadına baktıklarında lezzetli bir yiyecek olduğunun farkına varıyorlar.”
.
“Cilalı taş devrinde de kestane ve meşe palamudunun ezilerek un haline getirilip ekmek yapıldığına dair bulgular vardır.”
.
“M.Ö. 4000’li yıllarda Babil’lilerin özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine dair bulgulara rastlanmış.”
.
“İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmış. Eski Mısırılılar, buğday unu ve su karışımından yapılan ekmeğe maya katıldığında ekmeğin daha yumuşak ve kabarık olduğunu fark etmişler. Bu ekmek o kadar değer gördü ki, bir süre sonra mayalı ekmek sarayın ve soyluluğun simgesi haline gelmiş.”
.
“Mayalı ekmek o devirde o kadar değerlendi ki, alışverişlerde para yerine dahi kullanıldı. Ekmek Mısır’dan önce Roma’ya ulaşmış, bu yolla batı uygarlıklarında da yaygın olarak tüketilmeye başlamış.”
.
Bir başka sitede şunlar yazıyordu:
“Bilim insanları, Kuzey Ürdün’deki Kara Çöl’de yürütülen arkeolojik araştırmalar sırasında bir çift ocağın içerisinde bulunan ekmek kırıntılarına rastladılar.
Radyokarbon tarihleme yolu ile en az 14.000 yıl öncesine ait olduğu belirlenen bu kalıntılar, ekmeğin tarımdan çok daha önce var olduğuna dair sarsıcı bir kanıt doğurmuş oldu.
Kalıntılar üzerinde ekibi ile birlikte ileri araştırma yürüten Dr Tobias Richter, ekmek kalıntılarının arpa, einkorn buğdayı veya yulaf dokuları içerdiğini ortaya koydu. Richer, o dönemde fırın olmadığı için ekmeğin muhtemelen sıcak bir taş üzerinde veya yalın ateş közleri vasıtası ile pişirildiğini ifade ediyor ve bu keşfi şu sözleri ile özetliyordu:
‘Bu keşif şunu ortaya koyuyor ki herhangi bir bitkiyi yetiştirmeye başlamadan önce avcı toplayıcılar tarafından ekmek yapılıyordu. Bu da bitki ekiminin bilinen tarihini en az 3000 yıl geriye çekiyor.’”
.
Bir başkası:
“2004 yılında bilim insanları günümüz İsrail’inde yer alan Ohalo II adı verilen bir kazı alanında bir sürtme taşın içinde kalmış 22.000 yıllık arpa taneleri keşfetti. Bu keşif, insanların yabani tahıl tanelerini işlediğine dair bulunan ilk kanıt niteliğinde.”
.
“Ancak, Tennessee, Nashville’deki Lipscomb Üniversitesi’nden yemek tarihçisi ve Profesör Howard Miller, bu erken ‘ekmek’ oluşturmalarının standart sandviç ekmeklerinden ziyade kaya üzerinde veya köz ateşte pişirilen öğütülmüş tohum ve tahıllardan yapılma düz çörekler şeklinde olduğunu ifade ediyordu.”
.
“Evcilleştirilen ilk bitkiler olan ekmek tahılları, en erken Natufianlar tarafından yabanda ekilip biçilmişti. Avcı toplayıcılardan oluşan bu Mezolitik grup yaklaşık 12.500 yıl önce Orta Doğu bölgesindeki Ürdün Nehri Vadisi’nde yaşamıştı.”
.
Bu ve bunlar gibi onlarca bilg var.
.
Hangisi doğru, hangisi yanlış pek çözülemedi sanırım.
.
Olsun en azından kabaca öğrendik.
.
Hatta Mısır’da “Para” yerine geçtiği bile biliniyormuş.
O halde ekmek parası yerine, direkt ekmeğin peşine düşmek daha mantıklı geldi bana…