Bugünlerde daha fazla telaffuz edilmeye başladı.

Sanal alem, sanal gerçeklik veya bunların birleştirilmiş gibi üç boyutlu halleri gündem oluşturuyor.
Metaverse veya Türkçe tabiriyle sanal evren, geleneksel kişisel bilgisayarların yanı sıra sanal veya artırılmış gerçeklik cihazlarıyla sunulmasıdır. Daha önceleri özel gözlüklerle sinema izlemek epey yaygındı. Üç boyutlu gösteren gözlükler her evde bulunuyordu. Bazı televizyon kanalları, özellikle belgesel kanalları üç boyutlu, bir yerde gerçeğine uygunmuş gibi yayınlar yapıyordu.
Metaverse, bilgisayarlar, android cihazlar ve 3D cihazlar sayesinde insan bilişinin yapay bir fiziksel ortama dâhil olmasını sağlamaktadır. Metaverse’i iletişim perspektifinden yeni bir gerçeklik, anlam dünyası ve iş birliği fırsatları sunan; kültürel, entelektüel ve ekonomik üretim için alt yapı ve etkileşim olanakları tanıyan; farklı gelişmiş teknolojilerin eş zamanlı ve entegre bir biçimde kullanıldığı; siber toplumsal bir düzlem şeklinde tanımlamak da mümkündür.
Bugün dünyadaki en önemli metaverse yatırımcılarının başında sanal gerçeklik cihazları üzerine çalışan Oculus şirketini 2 milyar dolara satın alan Facebook gelmektedir. Facebook’un önemli yazılım şirketleriyle iş birliği bulunmaktadır. Aynı zamanda sanal gerçeklik üzerine ciddi araştırma geliştirme çalışmaları yapmaktadır.
Metaverse kavramı ilk kez Neal Stephenson tarafından 1992 yılında yazılan bilim kurgu romanda kullanılmıştır. Romanda metaverse kavramı kurgusal bir dünya olarak nitelendirilmiştir. Ortaya atıldığı dönemlerde şiddetli eleştirilere maruz kalmış ama günümüzde artık abartılı olmadığı görülmektedir.
Metaverse, Facebook'un konuya ilgi duymaya başlamasıyla tekrar önem kazanmıştır. Sosyal medya alanları içerisinde ilklerden olan Facebook, insanların sanal ortamlarda geçirdiği süreyi önemli derecede artırmıştır. Günümüzde insanlara ait en büyük bilgi havuzuna sahiptir. Bu durum yapay zekâ temelli bir yapay dünyanın, insanların bireysel sınırlarını tehdit edeceği endişesini doğurmuştur. Kişisel verilen transferi konusunda endişeler gün geçtikçe büyümektedir.
Metaverse, sanal bir kamusal alan oluşturmayı vaat etmektedir. Bu kamusal alanın sanal para birimleri bugün hâlihazırda kripto para piyasasında işlem görmektedir. Bu açıdan metaverse kavramı internetin geleceği olarak görülmektedir. Yapay evren olarak da tanımlanan bu alana Güney Kore’nin başkenti Seul giriş yapmıştır.
Teknoloji her geçen gün gelişmektedir. İnsanlar sanal alemde daha fazla zaman geçirmektedir. Sanal alem ile gerçek dünyayı karıştıranlar her geçen gün artmaktadır. Sanal gerçeklik cihazlarında önemli mesafeler alınmaktadır. Sanal gerçeklik cihazlarıyla çok yakında alışveriş yapma, sinemaya gitme, kafede zaman geçirme gibi pek çok eylemi evde yattığı yerden gerçekleştirebilecektir. Halen akıllı telefonlarla alışveriş yapmakta, dünyanın bütün bölgelerinden ürün tedarik edebilmektedir. Evde film izlemede de bir sorun görünmüyor. Kahveyi nasıl içer bilinmez ama sanal gerçeklik deniz keyfi mi yaşatır, orman havası mı aldırır artık isteyenin takdirine kalmış.
Eğitim sektörü de metaverse kavramı alanında yoğun çalışmalar yapıyor. Sanal gerçeklik cihazlarıyla eğitim yapan kurumlar çok yakında hızla çoğalacak. Bununla birlikte, temel bilimler ve uygulamalı bilimler alanlarında başarılı olup olamayacağı hala tartışılıyor.