Bilim insanları tavuksuz tavuk eti yaptılar ve bazı ülkelerde üretim izni aldılar. Dana olmadan da dana eti aldılar. Üretim ve pazarlama çalışmaları devam ediyor.

Bilim insanları tavuksuz tavuk eti yaptılar ve bazı ülkelerde üretim izni aldılar. Dana olmadan da dana eti aldılar. Üretim ve pazarlama çalışmaları devam ediyor.
İsrailli bir gurup öğrenci arısız balla ödül aldılar. İki sene önce gerçekleştirdikleri çalışmaları üretim aşamasına getirdiler. Bugünlerde videoları internette dolaşıyor. Bizim sahtekârlar da arı görmeden bal yapıyorlar ama İsrailli öğrencilerin ürettiği bal gerçek bala epey yakın ve tamamen biyolojik yollarla elde edilmiş bir bal. Arısız bal üretiminde hedef arı nüfusunun azalması gösteriliyor ama arıların tohum ve meyve tutumundaki önemini unutmamak gerekiyor.
İsrail Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden 12 öğrenciden oluşan bir ekip, geçtiğimiz iki yıldan beri arısız bal üretimi için yoğun bir şekilde çalışıyorlardı. Laboratuvarda yaptıkları çalışmada bakteri kullanarak ürettikleri balın, gerçek bala yakın olduğunu gösterdiler.
Öğrencilerin arısız bal üretiminde kullandıkları bakteri, canlılarda hastalık yapan bir bakteri. Saman basili olarak biliniyor. Latincede Bacillus subtilus olarak tanımlanıyor. Saman basili, oksijenli solunum veya geçici oksijenli solunum yapan, 20-30 derecede üreyen bir bakteri türüdür. Vejetatif şekilleri dayanıksız olup, sporları kaynama derecelerinde birkaç saat dayanabilmektedirler. Gram pozitif olup, doğada çok yaygın olarak bulunmaktadırlar.
Araştırma ekibi arısız ballarıyla ABD’nin Boston kentinde düzenlenen Uluslararası Genetik Tasarımlı Mekanizasyon yarışmasına katıldılar. Aynı yarışmaya dünyanın dört bir yanından 300 öğrenci gurubu katıldı. Neticede yarışmadan madalya ile döndüler. Arısız balları sentetik biyoloji alanında ödül aldı.
Ekip, arının bal midesindeki nektarın bala dönüşüm sürecini taklit etmeyi neredeyse başardılar. Arısız bal üretmeyi başaran ekip, önce iki İsrailli teknoloji firması ile iş birliği yaptı. Bu firmalardan biri arıtma sistemleri üzerine çalışan biyo-mühendislik firması. Diğeri ise, bitkisel nektar ve doğal tıp konusunda uzmanlara sahip.
Altı farklı bilim alanından gelen öğrenciler, biyomedikal mühendisliği, tıp, biyoteknoloji, gıda mühendisliği, endüstri yönetimi ve mühendisliği, kimya mühendisliği ve havacılık mühendisliği bölümlerinde öğrenimlerine devam ediyorlardı.
Arısız bal ekibinden önceki ekip, Biyomalzeme Bilimi ve Mühendisliği dergisinde, gıda ve sudaki zararlı maddeleri tespit etmek ve ölçmek için nasıl bakteri kullanılabileceğini açıklayan bir makale yayınlamışlardı. Yine başka bir ekip de vücuttaki bakteri aktivitesine bağlı olarak kellikten korunmak için bir cihaz patenti almıştı.
Bu ekip, saman basili olarak isimlendirilen bakteriye, biyo-sentetik balı yaptırdılar ve ödül aldılar. Elbette teknolojileri ticari olduğu için yöntemi anlatmıyorlar.
En çok üzerinde durdukları konu, dünyada arı nüfusunun hızla azalıyor olması. Bal üretiminin sürekli düşüyor olması ve ürünlerinin şeker karşımı olmaması. Biyolojik yollardan elde edilmiş olması. Arının yaptığı işi taklit ediyorlar aslında. İnsanlığı balsız bırakmayacaklar.
Sahtekârlar da balsız bırakmıyorlar. Hem de daha ucuza temin ediyorlar herkes bal yesin diye. Ancak gerçek bal gibi olmayacağı kesin. Laboratuvarda ayırmak mümkün olur mu bilinmez ama arının yaptığına elbette hiçbiri benzemez.