Geçen senelere göre bu sene bahar serin başladı ve arılar yeni güçlenmeye başladı. Ilıman yerlerde arıcılar katları verdi. Bölmeler de anaya kavuştu. Ancak kuzeyde arılar üçüncü nesle yeni dönüyor.

Geçen senelere göre bu sene bahar serin başladı ve arılar yeni güçlenmeye başladı. Ilıman yerlerde arıcılar katları verdi. Bölmeler de anaya kavuştu. Ancak kuzeyde arılar üçüncü nesle yeni dönüyor.
Arpalar başağa bindi. Buğdaylar da serin ve kurak bir sezon nedeniyle karınlanmak üzere.
Zamanı gelince arılar da havanın durumuna pek bakmıyor. Oğul hareketleri başlıyor artık.
Kuluçkalıklar dolmaya başladı. Kışa güçlü giren kovanlara kat veriyor arıcılar. Bugünlerde ilk çerçevelerin ikinci yavruları çıktığı için kovan birden şişiyor ve arı kovan içerisinde sıkışıyor.
Arıların çoğalma şeklidir oğul. Kovan içerisinde sıkışmanın yanında çoğalma isteğini dürten en önemli unsurlardan biri de kovana gelen polen miktarıdır.
Badem, kayısı ve şeftali gibi taş çekirdekliler çağlaya bindiler. Erken çiçeklenen bazı bademler bile meyve tuttu. Ahlat, armut, elma ve ayva gibi yumuşak çekirdekliler tam çiçeklenme dönemine girdi. Bol miktarda polen veriyorlar. Aynı zamanda bahar püreni de açtı. Yoğun olan bölgeler burcu burcu kokuyor. Havaların ısınmasıyla birlikte arılar ağırlıklı olarak polen çekiyor. Aynı zamanda nektar gelişi de fena değil. Petek kabartan koloniler az değil. Arıcılar da uzun süredir beslemeye devam ediyorlar.
Polen her zaman için ana arıya daha fazla yumurta yaptırır. Polenin hakkını veremeyen ana arıyı arılar hemen değiştirir. Ana arının daha fazla yumurta bırakması üç dört arılı çıta olan kovanların bile bir ay gibi kısa sürede dolmasını sağlar.
Polenin fazla gelmesi, kovan dolmadan da arıyı oğula yönlendirir. Özellikle kanola ekili bölgelerde, yine hardalın yoğun olduğu alanlarda arılar aşırı polen çeker ve koloniyi sıkışmasa da oğula özendirir.  
Normal şartlarda yaşlanan ana arının değiştirilmesi, kolonilerde en fazla gözlenen durumdur. Yaşlanan ana arı ilkbaharda değiştirilir. Burada ana arı kovandan atıldıktan sonra bir veya iki ana gözü yapılır. Bölmeyle çoğaltılan kolonilerde oğul eğilimi yoktur. Koloni nüfusu biraz düşer ve yeni anayla sezona daha güçlü girer. Ana değişimi ilkbaharda başlar ve sonbahara kadar devam eder. Yaşlı ana arıyı değiştiremeyen koloniler kışı çıkaramaz.
Bu sene bahar geç geldi ama polen gelişi iyi görünüyor. Koloni nüfusu çok hızlı artıyor. Kovanları daha sık kontrol etmek gerekiyor.
Çok polen geldiği halde yeterli yumurta yapmayan ana arı oğula zorlanıyor. Bu nedenle kovanların çok dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi gerekiyor. Özellikle arılar yalancı ana gözü yapmışlarsa, belli ki ana arı tehdit ediliyor. Oğul ihtimali artıyor demektir.
Arı yalancı ana gözünü ana arıyı tehdit etmek için yapıyor. Oğul işareti veriyor. Ya günlük yumurta sayısını beğenmiyor. Ya da kovan içinde sıkıştığını, dolayısıyla oğula gitmenin daha iyi olacağını işaret ediyor.
Bu sene güz yağmurları geç geldi. Otsu türlerde polen ve nektar düşük. Ancak erken bahar yağışları ağaçsı türlerde polen ve nektar miktarını önemli derecede arttı. Oğul çıkarma eğilimini artıracak gibi görünüyor.